IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Азия приключиха с повишения след снощния крах на Тереза Мей

Настроението на инвеститорите се повиши след решението на Пекин да започне нов етап на стимулиране на своята икономика

11:00 | 16.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето основни индекси на борсите от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха сесията с повишения на фона на приключилия късно снощи вот на британския парламент, който отхвърли постигнатата от премиера Мей сделка с Брюксел за Brexit с 432 гласа „против“ срешу „202“ гласа „за“, съобщава CNBC. 

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се раздели с 112,54 пункта, или 0,55%, като завърши деня на ниво от 20 442,75 пункта.

Акциите на автомобилните концерни Toyota и Honda поскъпнаха съответно с 0,71 на сто и 0,02%, докато стойностите на книжата на Sony Corporation и Internet Initiative Japan Inc. се покачиха съответно с 2,93% и 3,08 на сто.

В Южна Корея местният бенчмарк Kospi отчете ръст от 0,43% до 2106,10 пункта.

На китайските пазари континенталният измерител Shanghai Composite се повиши с минималните 0,08 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng прибави 71,81 пункта, или 0,27 на сто, към стойността си, и приключи сесията на ниво от 26 902,10 пункта.

Акциите на технологичната компания Alibaba Group Holding Ltd. поскъпнаха с 1,08 на сто, докато тези на PetroChina и China Petroleum & Chemical Corp прибавиха към стойността си съответно 1,6% и 0,91%.

В Австралия местният индекс ASX 200 отчете повишение от 0,35% до 5835,20 пункта, а компаниите от финансовия сектор записаха общ ръст в стойността на акциите от 0,61 на сто.

азия азия

Световните пазари получиха сериозен тласък във вторник, като анализаторите се позоваха на положението в Китай, където Пекин обеща нови икономически стимули, включително по-големи данъчни облекчения, на фона на опасенията за забавянето на растежа на икономиката на азиатската страна.

Последните икономически данни показаха свиване в търговията и производството в Китай, което постави въпроса как ще реагира Пекин на тревожната информация.

Основна тема във фокуса на инвеститорите беше и проведеното вторник вечер гласуване на британския парламент за проектоспоразумението, което премиерът Тереза Мей успя да постигне с Брюксел и което беше отхвърлено от депутатите, след като 432-ма от тях гласуваха „против“, а само 202 го подкрепиха.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин подчерта, че правителството трайно не е успяло да постигне съгласие с останалите партии. Според него правителството трябва да приеме, че Великобритания ще остане в митническия съюз завинаги, че Brexit без сделка не съществува като опция и че правата на гражданите на ЕС трябва да бъдат гарантирани.

Днес се очаква да бъде проведен и вот на недоверие срещу правителството на Мей, който, ако бъде загубен, ще доведе до нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още