IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Азия са на зелено в очакване на резултатите от изборите в САЩ

Листнатите в Хонконг книжа на Alibaba поевтиняха с над 7,5 на сто, след като Китай блокира първичното публично предлагане на Ant Group

13:04 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Голяма част от борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на зелена територия, докато инвеститорите са насочили своя фокус към резултатите от президентските избори в САЩ, съобщава CNBC. 

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 399,75 пункта, или с 1,72%, до ниво от 23 695,23 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite записа ръст от 0,19% до 3277,44 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 0,21% до равнище от 24 886,14 пункта. Листнатите на Хонконгската борса акции на китайския технологичен гигант Alibaba поевтиняха със 7,54%, след като Пекин блокира първичното публично предлагане на Ant Group, в която компанията на Джак Ма притежава 33-процентен дял.

Шанхайската фондова борса спира листването на Ant на фона на промените в регулаторната среда, се казва в изявление от вторник. Дебютът се очакваше в четвъртък, същия ден, в който трябваше да се осъществи и листване в Хонконг. Малко по-късно Bloomberg цитира Ant, която добави, че нейното листване в Хонконг също е спряно.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,07 на сто до 6062,1 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете ръст от 0,6% до 2357,32 пункта.

азиатски азиатски

Във вторник Китай обяви, че ще прекрати вноса на няколко категории стоки от Австралия, сред които ключови суровини като въглища и медна руда, както и дървесина, вина, захар и ечемик. Мярката е предприета като наказание заради блокирането на 5G мрежата на Huawei през 2018 година. Тогава властите в страната обясниха този акт със защита на националната сигурност.

Според Japan Times търговците в Китай са получили устна заповед от властите в страната да прекратят внос на стоки от Австралия от 6 ноември. Засега в списъка със забраните не е включена желязната руда, която е с най-голям дял във вноса.

Основната тема във фокуса на инвеститорите са резултатите от проведените на 3 ноември президентски избори в САЩ. Надпреварата между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и претендента от демократите Джо Байдън се оказа по-оспорвана, отколкото прогнозираха социологическите агенции. Резултатът е възможно да остане под въпрос в продължение на няколко дни.

При валутната търговия доларовият индекс отчита ръст в стойността до 93,884 пункта, докато японската валута се търгува при 104,94 йени за долар.

На петролните пазари цената на сорта Брент нараства с 0,55% до 39,93 долара за барел, докато тази на американския WTI отчита ръст от 0,42% до 37,82 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още