Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Повечето индекси в Азия завършиха на зелено, Hang Seng поведе с ръст от близо 3%

Вниманието на инвеститорите бе съсредоточено върху акциите на китайските технологични гиганти

Повечето индекси в Азия завършиха на зелено, Hang Seng поведе с ръст от близо 3%

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха ръстове в петък, като вниманието на инвеститорите бе съсредоточено основно върху представянето на Alibaba, съобщи CNBC.

Акциите на китайския гигант, листнати на борсата в Хонконг, поскъпнаха с 12,21%, въпреки че компанията отчете най-бавния ръст на приходите си, откакто стана публично търгувана компания през 2014 г.

Ценните книжа и на други технологични компании също увеличиха стойността си, като тези на Tencent и на Netease поскъпнаха със съответно 2,27% и 4,43%.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng поведе ръстовете на показателите, отчели повишения, в региона, увеличавайки се с 2,89% до 20 697,36 пункта.

Борсите в континентален Китай останаха без единна посока - измерителят Shanghai Composite приключи търговската сесия с ръст от 0,23% до 3130,24 пункта, а показателят Shenzhen Component се понижи с 0,11% до 11 193,59 пункта.

В сряда се проведе национална видеоконференция в Китай, посветена на подкрепата на икономиката и достигането на целта за растеж от 5,5% тази година.

"Затрудненията - в някои региони и до известна степен - са по-големи от силния шок от пандемията от 2020 г.", каза премиерът на страната Ли Къцян. Според него китайската икономика се намира в "повратен момент" за определяне на посоката си за годината, затова и Къцян призова политиците "да работят усилено", за да осигурят растеж през второто тримесечие и да намалят безработицата.

"Насоките на премиера към местната власт за по-добър баланс между ограничителните мерки и икономическия растеж чертаят пътя на обещаващ обрат", написа в своя бележка Вишну Варатан от Mizuho Bank.

В Япония показателят Nikkei 225 се увеличи с 0,66% до равнище от 26 781,68 пункта, докато индексът Topix нарасна с 0,52%, достигайки 1887,30 пункта. Акциите на японския конгломерат SoftBank Group поскъпнаха с 3,43 на сто.

Потребителските цени, без храните, са се увеличили с 1,9% на годишна база през май в Токио, запазвайки темпа си на растеж от април. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 2 на сто. Резултатът подчертава по-бавната инерция на потребителската инфлация в страната спрямо поскъпващата издръжка на живот на световно ниво

Южнокорейският индекс Kospi добави 0,98% към стойността си до 2638,05 пункта.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 нарасна с 1,08% до 7182,70 пункта.

Данните по-рано през деня показаха, че продажбите на дребно в Австралия са записали четвърти пореден месечен ръст в размер на 0,9% през май, достигайки 24,1 млрд. щатски долара.

Индексът на MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отчете увеличение от 2,05%.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 101,733 пункта, понижавайки се под нивата от 102,2 пункта, достигнати по-рано през седмицата. Един щатски долар се обменяше срещу 127,05 японски йени, а австралийският долар се разменяше срещу 0,7144 щатски долара.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,67% до 118,19 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 0,37% до 114,56 долара за барел.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Повечето борси в Азия записаха ръстове, Kospi поведе печелившите