Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Предизборната кампания в ЛДП в Япония стартира с четирима кандидати за лидер

Бившият министър на комуникациите Сейко Нода се присъедини в четвъртък към Таро Коно, Санае Такаичи и Фумио Кипида в надпреварата за наследник на Йошихиде Суга

Предизборната кампания в ЛДП в Япония стартира с четирима кандидати за лидер

Снимка: Kimimasa Mayama/EPA/Bloomberg

Предизборната кампания за лидерския пост на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) официално започна в петък с четирима кандидати - двама мъже и две жени, съобщава Nikkei Asia Review.

Бившият японски министър на комуникациите Сейко Нода обяви в четвъртък, че се присъединява към надпреварата,  в която участват още министърът на административната реформа Таро Коно, бившият вътрешен министър Санае Такаичи и бившият външен министър Фумио Кишида. 

Още по темата

Нода е четвъртият кандидат, който ще се бори за наследник на досегашния лидер на ЛДП и премиер на Япония Йошихиде Суга. През 2020 г. Суга смени на премиерския пост Шиндзо Абе, но спадащата му популярност в третата по големина икономика в света и непопулярните мерки срещу коронавируса го принудиха да се откаже от поста.

С включването на Нода за първи път в историята на изборите за лидер на ЛДП ще участват две жени. Ако някоя от тях спечели, ще се превърне в първата жена, която ръководи партията от нейното основаване през 1955 г.

Четиримата кандидати изнесоха реч на вътрешнопартийно събитие. Таро Коно, който е единственият действащ министър сред тях, заяви, че се е ангажирал „да се бори със системите, които пречат на новите механизми“, и посочи някои от неговите постижения, включително управлението на националната ваксинационна кампания срещу коронавируса и прекратяване на изискването всички документи в държавните служби да бъдат подпечатани с лични печати.

"Искам да демонстрирам, че ако проактивно търсим възможности, ще намерим такива“, изтъква Коно.

От своя страна Фумио Кишида обеща да изслуша хората, да изгради общество, което уважава разнообразието и да насърчава взаимно подкрепяща се нация. В допълнение към ангажимента си да ограничи властта на партийните служители, за да предотврати концентрацията ѝ, Кишида заяви, че ще измести Япония от неолиберализма и ще гарантира за всички ползи от икономическия растеж.

"Основата на консервативната политика е политиката на толерантност", изтъква той.

Междувременно Санае Такаичи подчерта необходимостта от инвестиране в управлението на кризи и в растеж. Тя посочи, че ще приоритизира развитието на правните системи, за да сведе до минимум риска от тероризъм, кибератаки и заплахи за сигурността на Япония.

"Ще прилагаме политики, които допринасят за изграждането на чувство за сигурност за всички поколения. Ще защитаваме живота и безопасността на хората", посочва Такаичи.

Нода, която призова за преоценка на политиките на ЛДП, подчерта значението на изграждането на приобщаващо общество, особено за жените, децата, възрастните хора и хората с увреждания. Тъй като Япония претърпява демографска криза, Нода очерта план за създаване на агенция, посветена на децата, и обеща половината министри в нейния кабинет да бъдат жени.

За разлика от миналата година, когато висшите представителите на ЛДП избраха Суга за заместник на Шиндзо Абе, сегашното изобилие от кандидати означава, че обикновеният партиец ще има думата кой ще застане начело на ЛДП. Победителят в надпреварата ще стане премиер поради мнозинството на управляващата коалиция в Долната камара и ще изведе партията на парламентарните избори тази есен.

Шест от общо седемте фракции в ЛДП не предоставят едностранна подкрепа. Нода, която не принадлежи към никоя фракция, допълнително усложнява прогнозите за изхода от изборите. Тя също може да раздели гласовете сред жените, тъй като е против възгледите на Такаичи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 27 май