Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Предупреждението на ЯЦБ за икономиката поряза оптимизма на борсите в Азия

Спадът при петролните цени доведе до понижение и при акциите на петролните и газови компании в региона

Предупреждението на ЯЦБ за икономиката поряза оптимизма на борсите в Азия

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Основните азиатски борсови индекси приключиха редовната търговия на червена територия, след като Японската централна банка (ЯЦБ) сигнализира за още забавяния в следкризисното възстановяване на третата по големина икономика в света, което помрачи настроенията сред инвеститорите в региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 278,15 пункта, или с 0,96%, до ниво от 28 820,09 пункта. Индексът Topix отчете спад от 0,69%.

ЯЦБ остави без промяна стимулите, които предлага, но в същото време сигнализира още забавяния в следкризисното възстановяване на икономиката само дни преди новият министър-председател Фумио Кишида да премине през първите си парламентарни избори. Макар че ЯЦБ запази лихвените си проценти и плановете си за изкупуване на активи без промяна в четвъртък, тя снижи прогнозите си за икономическия растеж за тази фискална година, отразявайки затрудненията вследствие на вълната от Covid-19 през лятото и проблемите с веригите на доставка. Освен това тя понижи очакванията си за износа и производството, позовавайки се на ограниченията в предлагането.

Инвеститорите обърнаха внимание и на продажбите на дребно в Япония, които се понижават с 0,6% през септември на годишна база.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite се понижи с 1,23% до 3518,42 пункта, докато индексът Shenzhen отчете спад от 1,47% до 2362,27 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 0,37% от стойността си, понижавайки се до ниво от 25 533,65 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,53% до 3009,55 пункта.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с над 0,8% въпреки предупреждението му, че проблемите с чиповете ще продължат и през 2022 г. Нетната печалба на концерна нарасна до 12,06 трлн. вона (10,3 млрд. долара). Samsung не даде прогноза за печалбата или инвестициите си през 2022 г. заради несигурностите, включително проблемите с доставките и нарастващите цени на суровините.

Цената на книжата на LG Display нарасна с над 6,7 на сто, след като концернът обяви, че печалбата му за третото тримесечие се е увеличила повече от три пъти на фона на голямото търсене на телевизори, което подкрепи цените на дисплеите. Компанията обаче заяви, че очаква бумът на покупките, предизвикан от пандемията, да се забави през следващата година.

Австралийският бенчмарк ASX 200 записа спад от 0,25% до 7430,4 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 2,01% до 82,88 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете спад от 1,78% до 81,19 долара за барел.

Акциите на енергийните компании от региона също поеха в низходяща посока. Книжата на австралийската Beach Energy поевтиняха с 2,26%, докато тези на PetroChina изтриха 3,61% от стойността си.

При валутната търговия доларовият индекс достигна ниво от 93,811 пункта. Японската валута се търгуваше при 113,60 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7505 щатски долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Ограниченията за работа за жените в Афганистан може да намалят БВП с 5%