IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между САЩ и Япония дадоха положителен импулс на азиатските борси

Инвеститорите не останаха безразлични и към предупреждението на гуверньора на ЯЦБ относно вредата на протекционизма в търговията върху глобалната икономика

12:04 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха сесията във вторник с повишения, повлияни от оптимизма около търговските разговори между САЩ и Япония, които започнаха в понеделник и ще продължат и през днешния ден, съобщава CNBC. 

На китайските борси континенталният измерител Shanghai composite прибави 68,66 пункта, или 2,16%, към стойността си, завършвайки деня на ниво от 3246,45 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 231,29 пункта, или 0,78%, до 30 042,01 пункта.

В Япония бенчмаркът на Токийската борса Nikkei 225 отчете ръст от 52,55 пункта, или 0,24%, до 22 221,66 пункта.

Акциите на Fast Retailing и SoftBank Group поскъпнаха с около 1%. От друга страна книжата на местните телекомуникационни дружества Softbank Corp и NTT Docomo прибавиха по над 3% към стойността си.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 0,26 на сто до 2248,63 пункта. Акциите на авиокомпанията Asiana Airlines поскъпнаха с повече от 16%. Един от големите акционери в дружеството - Kumho Industrial, заяви, че възнамерява да продаде своя дял в компанията, която е затънала в дългове.

Стойността на акциите на Kumho се повиши с над 9 на сто.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отбеляза ръст от 0,42% до 6277,40 пункта.

С особен акцент във фокуса на пазарите по време на сесията бяха започналите в понеделник търговски преговори между представители на САЩ и Япония във Вашингтон, които продължават и днес. Целта на срещата е да се решат редица въпроси, свързани с търговията между двете страни.

азия азия

Японският министър на икономиката Тошимицу Мотеги заяви пред журналисти, че е провел „честен и добър разговор“ с американския постоянен търговски представител Робърт Лайтайзър.

През 2018 година САЩ отчетоха търговски дефицит от 67,62 милиарда долара (без сектора на услугите) с Япония, която е голям търговски партньор. Двустранната търговия между Вашингтон и Токио е над 280 милиарда долара, според службата на постоянния търговски представител.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп търговията с Япония не е балансирана и настоява пред Токио островната страна да отвори повече пазара си за американските стоки и най-вече за селскостопанското производство.

В същото време гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода заяви пред CNBC, че някои елементи на протекционизъм в търговията по света представляват най-голям риск за глобалната икономика.

Същевременно инвеститорите очакват и положителна развръзка около търговските преговори между Вашингтон и Пекин, докато САЩ ескалират отново напрежението с Европейския съюз, след като през изминалата седмица стана ясно, че от американска страна се подготвят мита върху вноса на европейски стоки за 11 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още