IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Mitsubishi се оттегля от поста

Тецуро Аикава обяви, че поема отговорност за скандала с фалшифицирането на разхода на гориво

15:51 | 18.05.16 г.
<p>
	<em>Тецуро Аикава. Снимка: Ройтерс</em></p>

Тецуро Аикава. Снимка: Ройтерс

Президентът на японската автомобилна корпорация Mitsubishi Motors Тецуро Аикава подаде оставка от своя пост, съобщи той на пресконференция в японската столица, предаде ТАСС.

„Поемам отговорност за проблема с данните за разход на гориво и подавам оставка“, заяви той. Аикава ще напусне официално своя пост на 24 юни по време на среща с ръководството и акционерите на компанията. 

Фалшифицирани данни за разхода на гориво са били предоставени от шест модела на компанията, включително eK-Wagon, eK-Space, произведени в края на 2013 г. Нарушенията в техническата документация засягат и автомобили на друга японска компания Nissan Dayz, чиято разработка е съвместно с Mitsubishi. Възможно е да са продадени повече от 620 хил. автомобила.

На 12 май Nissan обяви начало на преговори за покупка на 34% от акциите на  Mitsubishi. Стойността на сделката е 237,3 млрд. йени (2,18 млрд. долара), като тя може да бъде приключена до края на 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още