IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на коли в Китай се повишиха за първи път от година

За тази година прогнозите са да бъде отчетен спад от около 5% в продажбите на автомобили

17:27 | 08.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на превозни средства в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, са нараснали с 4,9 процента спрямо предходната година след 12 месеца на спад, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Китайската асоциация на производителите на леки автомобили съобщи, че 1,8 милиона седана, високопроходими автомобили, лимузини и други по-малки търговски автомобили са били продадени миналия месец.

Продажбите са се увеличили, тъй като дилърите са предложили отстъпки, преди да влязат в сила новите правила за емисиите за осемнадесет провинции и региони, посочва Bloomberg.

Понижението в цените е достигнало 50% през последните седмици според информация от местни медии, за да изчистят запасите от автомобили, които не отговарят на новите по-строги емисионни стандарти. 

Китайският пазар бележеше отстъпление през последните 12 месеца, което се обяснява със забавения икономически растеж, увеличаването на митата върху вносните американски автомобили, ограниченията за шофиране в китайските градове и конкуренцията на услугите за наемане на автомобил чрез мобилно приложение.

Продажбите на автомобили спаднаха рязко с 6 процента на годишна основа през 2018 година, което е първият годишен спад от две десетилетия.

За тази година прогнозите са да бъде отчетен спад от около 5% в продажбите на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още