IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират тежка банкова криза в Китай в следващите пет години

Анализатори очакват през четвъртото тримесечие икономическият ръст на страната да се забави до под 5%

11:57 | 08.12.11 г.
Прогнозират тежка банкова криза в Китай в следващите пет години

Китай ще се изправи пред банкова криза в следващите пет години, прогнозират глобални инвеститори.
Резултатите от проучване на Bloomberg сред 1 097 инвеститори, анализатори и трейдъри показват, че 61% от участниците в анкетата очакват срив на финансовата индустрия в Китай най-късно до 2016 г.

Само 10 на сто от респондентите смятат, че китайските банки ще устоят на проблемите, предизвикани от свиването на промишленото производство, спада в продажбите на жилища и забавянето на износа.

В последно време се засилват опасенията, че ще ескалира ръстът на „лошите“ кредити в Китай. Рискът всъщност е „наследство“ от бума в кредитирането от 2009-2010 г., отприщен от правителството заради кризата. За посочения период банките в Китай раздадоха заеми за рекордните 17,6 трлн. юана (2,8 трлн. долара).

Резултатите от проучването показват още, че се е изпарил ентусиазмът за инвестиции в китайски акции. Само 21% от участниците в анкетата заявяват, че Китай е добро място за инвестиции. За сравнение в подобна анкета от 2009 г. 44% от участниците са оптимисти за потенциала на страната като инвестиционна дестинация.

Най-песимистично настроени са американските инвеститори. Близо 40% от тях очакват сериозна банкова криза в Китай.

Повече от една трета от анкетираните очакват икономическият растеж в Китай да се забави до под 5% на годишна база през четвъртото тримесечие, след като през третото брутният вътрешен продукт отчете годишен ръст от 9,1%. Малко повече от 30% от участниците в проучването очакват сериозна политическа и икономическа нестабилност, която ще спъне растежа.

Скептицизмът на инвеститорите, анкетирани от Bloomberg, рязко контрастира на прогнозите на Goldman Sachs Group и Международния валутен фонд (МВФ). Икономистите смятат, че Китай ще избегне икономически спад, стига да „обезвреди“ инфлацията.

Goldman Sachs прогнозира в началото на декември, че китайската икономика ще отчете 8,6% ръст догодина и 8,7% през 2013 г.

Световната банка обаче предупреди още преди повече от месец, че Китай се изправя пред сериозни рискове заради влиянието на корекцията на пазара на имоти в страната. Политиците явно отчитат тези опасения, защото миналата седмица Народната банка намали изискванията за банковите резерви за първи път от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още