IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на палмово масло достигна абсолютен рекорд през 2018 г.

Трябва да се работи за постигането на баланс в добива, заяви доц. Божидар Иванов

11:31 | 07.03.19 г. 1
Производството на палмово масло достигна абсолютен рекорд през 2018 г.

Абсолютен рекорд от 70 млн. тона е достигнат при производството на палмово масло през 2018 г. Преди 20 г. производството е било в рамките на 10 – 15 млн. тона. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Божидар Иванов, ръководител Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Той коментира прогнозата, че производството се очаква до 2050 г. да достигне 240 млн. т. Днес над 3 млрд. души в 150 страни използват продукти с палмово масло или по 8 кг на човек годишно. То се влага в почти всичко – от бисквити до шампоани. В страните производителки обаче се изгарят горите, за да се отвори място за плантациите. 

70% от палмовото масло отива за човешка консумация в кулинарията, 30% се използват за козметика и с други цели като биогорива, обясни Божидар Иванов. Той не очаква да се сбъдне прогнозата за производство от 240 млн. т към 2050 г.

Палмите, от които се произвежда маслото, вече заемат 10% от обработваемите площи на Земята. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия. Според МВФ това е много добър двигател на икономиките и така намалява бедността в регионите.

Божидар Иванов каза, че в последните години природозащитни организации водят кампании срещу палмовото масло.

В Европа по думите му вече се въвеждат рестрикции и се предвижда между 2020 г. и 2030 г. да се намали чувствително използването му. Към 2030 г. то вече не трябва да влиза в съставките на биогоривата.

Най-големият консуматор са Индия и регионите производители.

„Основният проблем е, че новите плантации са за сметка на тропическите гори. Има и социални моменти като злоупотребата с човешки труд“, отчете той.

По думите му, ако палмовото масло трябва да се замени с други мазнини, ще трябва да бъдат използвани между 5 и 10 пъти повече площи. Полза няма да има, защото пак ще се изсичат тропически гори, за да се произвеждат заместители.

Доц. Иванов обясни, че палмовото масло е евтино заради региона, от който идва, и високата продуктивност - 3 тона на хектар, като пълният потенциал не е развит.

„Слънчогледово масло не е добре да бъде използвано повторно, докато при палмовото това е възможно в готварството. За да бъде доставено до пазарите, то бива хидрогинезирано. Това го прави до някаква степен вредно и за това е големият спор. Не трябва да бъде заклеймявано самото масло, а процесът на хидрогенизация, за да да бъде в полутечно и твърдо състояние“, каза гостът.

Той поясни, че трансмазнините са тези, които са опасни за човешкото здраве.

Според него трябва да се работи за постигането на баланс в добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
В България палми не виреят,но крави,кози и овце се чустват много добре.....така ,че кой му пука за някакви си палми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още