IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на стомана в Китай се свива от началото на годината

Традиционно пикът на потреблението на стомана е в периода март-май

10:47 | 18.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производството на стомана в Китай се свива с над 6% през март на годишна база, сочат данни на статистиката, цитирани от Ройтерс.  През миналия месец в страната са произведени малко над 88 млн. тона стомана спрямо 94 млн. тона през март 2021 година.

Тенденцията обаче се наблюдава още от началото на годината - за първото тримесечие в страната са произведени 243,4 млн. тона стомана, което е с 10,5% по-малко спрямо същия период на 2021 година. Една от причините е високата цена на скрапа, която кара производителите да ограничават дейността си.

Допълнително към този фактор се добавя още и новата вълна на коронависура, която обхвана страната през последните седмици. Заради растящия брой случаи, повече от които безсимптомни, Шанхай например беше изолиран за две седмици.

Среднодневното производство на стомана през март достига 2,85 млн. тона, което е спад спрямо 3-те млн. произведени през март 2021 година, но пък е над средното ниво за периода януари-февруари тази година - 2,68 млн. тона.

Част от производството в северните части на страната беше затворено и за да бъде подобрено качеството на въздуха за Зимните олимпийски игри в Пекин, които се проведоха през февруари, както и да бъде намалено замърсяването през отоплителния сезон. Но новата вълна от коронавируса, най-сериозната до този момент след първите случаи в Ухан през 2020 година, свиха не само производството, но и потреблението на стомана в страната.

Сърцето на стоманодобивната индустрия в Китай - Таншан, беше под пълна блокада в края на март, след като бяха установени няколко случая на вътрешно предаване на коронавируса.

Традиционно пикът на потреблението на стомана в Китай е в периодът март-май, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още