IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в климата изискват 40 млрд. долара годишно в Азиатско-тихоокеанския регион

За периода 2009-2010 г. в целия свят за тази цел са били използвани само 4,4 млрд. долара

11:49 | 13.03.12 г.
Промените в климата изискват 40 млрд. долара годишно в Азиатско-тихоокеанския регион

До 2050 г. държавите в Азиатско-тихоокеанския регион се нуждаят от 40 млрд. долара годишно, за да неутрализират въздействието на климатичните промени, а това надхвърля сериозно наличните средства. Това заяви на II-ия Азиатско-тихоокеански форум за приспособяването към климатичните промени вицепрезидентът по проблемите на устойчивото развитие в Азиатската банка за развитие (АБР) Бинду Лоани, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

„Последните оценки ни дават основание да твърдим, че за периода 2009-2010 г. в световен план за приспособяване към климатичните промени са били насочени само 4,4 млрд. долара“, посочи Лоани.

По думите му климатичните проблеми неизбежно ще доведат до по-чести и по-разрушителни стихийни бедствия като наводнения, суши и тропически бури. Азиатско-тихоокеанският регион вече страда от повишената активност на стихийните бедствия, отбеляза той.

Вицепрезидентът на АБР е убеден, че в близките години разходите за управление на риска и за ликвидирането на последиците и възстановяването след стихийни бедствия ще нараснат значително.

Банката призова държавите от Азия да увеличат усилията за приспособяване към предизвикателствата, свързани с климатичните промени.

Ресурсите, насочени към изграждането на „климатично устойчиви“ пътища, мостове и тръбопроводи са абсолютно неадекватни по отношение на настоящите предизвикателства, смятат експерти на финансовата институция.

Освен това е необходимо да бъде създадена система за събиране на данни и ранно предупреждаване за стихийни бедствия, за което също са необходими значителни инвестиции.

II-ият Азиатско-тихоокеански форум за приспособяване към климатичните промени първоначално бе планиран за края на октомври 2011 г., но бе пренасрочен заради катастрофалното наводнение в Тайланд, при което бе наводнена голяма част от столицата на страната Бангкок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още