Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Промишлеността в Китай се развива стабилно на фона на пандемията

Активността в сектора на услугите се увеличава през октомври, което предполага, че икономическото възстановяване върви в релси

Промишлеността в Китай се развива стабилно на фона на пандемията

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Един от показателите за активността в преработващата промишленост на Китай леко се понижава през октомври, докато потребителските разходи подпомагат за ръст в сектора на услугите. Това предполага, че икономическото възстановяване на страната върви в релси, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността през октомври намалява минимално до 51,4 от 51,5 през предходния месец, според данните, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай днес. До голяма степен резултатът е в съответствие със средната оценка от 51,3, поставена от икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Подиндексът на новите поръчки за износ на фабриките се повишава до 51 от 50,8 пункта през септември. Подиндексът на заетостта в промишлеността се понижава обаче до 49,3 пункта от 49,6. Заетостта в непроизводствените сектори се възстановява, макар и все още да отбелязва леки спадове – съответният подиндекс се увеличава до 49,4, на крачка от ключовото ниво от 50 пункта.

Индексът в сектора на услугите нараства над очакванията – до 56,2 пункта от 55,9 пункта при средна прогноза 56.

Данните показват постоянна инерция в икономическото възстановяване на Китай, като промишленото производство е стабилно, а търсенето и потреблението в световен мащаб продължават да се увеличават. Производственият PMI вече е над ключовата граница от 50, която индикира разширяване и свиване, осем последователни месеца.

Още по темата
Фабричната продукция вероятно се е повлияла от по-дългата от обичайната ваканция за „златната седмица“ през октомври. В същото време празникът дава тласък на потребителските разходи, особено за пътувания, като спомага за раздвижване на непроизводствения сектор, който включва услуги и строителство.

Докато вътрешното търсене на Китай се подобрява, глобалната среда става все по-несигурна. Увеличаването на случаите на Covid-19 на някои от ключовите пазари за Китай може да натежи върху перспективите, тъй като страни като Германия и Франция се връщат към различни форми на блокиране.

„Втората вълна на Covid-19 извън Китай може да засили износа, но може и да забави пълното възстановяване на китайския сектор на услугите, тъй като Пекин все още трябва да бъде нащрек“, пишат икономисти от Nomura Holdings Inc. в своя бележка. „Удължената пандемия в крайна сметка може да намали търсенето на китайския индекс, ако покупателната способност на чуждестранните икономики намалее и те приспособят производството си към новото нормално“, допълва се в бележката.

„Данните показват, че правителството няма спешност да добавя нови стимули до края на годината, въпреки че очакваме да се запазят повечето облекчения“, посочва Чън Шу, главен икономист за Азия в Bloomberg.

Анализаторът на Китайската федерация по логистика и покупки Джан Ликун коментира, че 40% от компаниите посочват слабото пазарно търсене като все още голямо предизвикателство, докато над 30% подчертават нарастващите цени на суровините и високите разходи за труд като основни разходи за труд.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Си Дзинпин поздрави Байдън за победата му на изборите в САЩ