IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просрочените корпоративни дългове в развиващите се страни са на 6-годишен връх

Заемите на компании на развиващите се пазари достигнаха 23,7 трлн. долара в началото на 2015 г.

11:34 | 30.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Неуспехът на китайска риболовна компания да плати на кредиторите си този месец може да се окаже само капка в океана от просрочени корпоративни дългове на развиващите се пазари, след като икономическите условия са се влошили за компаниите, прекарали години в трупането на заеми, коментира Wall Street Journal.

Просрочените задължения стават все повече, докато компаниите се борят да генерират достатъчно пари в брой, за да покрият лихвените си разходи и погасяванията. Силният долар задълбочава проблемите за компаниите, които са изтеглили кредити в американска валута.

Просрочените корпоративни дългове в развиващите се страни са ударили най-високото си ниво от 2009 г. насам и вече са с 40% повече спрямо миналата година, твърди Standard & Poor’s.

За пръв път от години компаниите на развиващите се пазари обявяват, че не могат да покриват кредитните си задължения по-често, отколкото тези в САЩ. Степента на просрочване по корпоративния дълг с висока доходност на развиващите се пазари през последните 12 месеца е достигнала 3,8% спрямо 2,5% в САЩ, твърди Barclays. Преди четири години степента на просрочване на развиващите се пазари бе 0,7% спрямо 2,1% в САЩ.

Напрежението между компаниите и кредиторите им също расте.

Миналата седмица HSBC Holdings подаде искане към върховния съд в Хонконг за закриване на вписаните в Сингапур China Fishery Group и China Fisheries International, заяви говорител на банката. Съдът посочи временни ликвидатори.

Компанията, която оперира на развиващите се пазари като Перу, Русия и Африка и е подкрепена от групата за частен капитал Carlyle Group от 2010 г. насам, не е успяла да плати вноска от 31 млн. долара по заем за 650 млн. долара по-рано този месец, коментира S&P. През последните два месеца компанията се е опитвала да убеди кредиторите вноската да бъде намалена.

Компанията освен това е под съвместно разследване за „възможни нарушения“ на закона за ценните книжа и фючърсите от валутния орган и полицията на Сингапур, заяви говорител на монетарния институция. От компанията засега отказват коментар.

Много затруднени компании, подобно на China Fishery, са базирани в Азия. Макар че корпоративният дълг на развиващите се пазари се е повишил петкратно на глобално ниво през последното десетилетие, възлизайки на 23,7 трлн. долара в началото на 2015 г., според Institute of International Finance голяма част от този ръст се дължи на развиваща се Азия, където съотношението на нефинансовия корпоративен дълг спрямо БВП се е увеличил до 125% от 100% преди пет години.

Ръстът на дълга идва в момент, в който глобалните инвеститори търсят начини да получат по-голяма възвращаемост при ниски лихвени проценти на развиващите се пазари. Компаниите на развиващите се пазари междувременно търсят начини да привлекат финансови средства, за да се разширят, докато икономиките им се представят по-силно спрямо тези на много развити страни.

Кранчетата в момента обаче пресъхват. Намаляващият апетит на кредиторите и нарастващата неспособност за привличане на капитал въпреки ниските лихвени проценти е довела до спад на емитирането на облигации на развиващите се пазари с почти 30% спрямо предходната година.

В резултат на това мнозина очакват просрочените корпоративни дългове на развиващите се пазари да се увеличат още повече през следващата година. Ръстът на Китай се забавя, а икономиките, които отдавна зависят него, се забавят, повлияни и от отслабването на валутите им. Разходите за заеми се повишават за много компании, докато инвеститорите се прехвърлят към облигации, базирани в САЩ, заради очакванията за скорошно повишаване на лихвените проценти там.

На този фон развиващи се държави и местни компании трябва да платят почти 600 млрд. долара по дългове с матуритет през следващата година, твърди Institute of International Finance, като 85 млрд. долара са деноминирани в долари. Почти 300 млрд. долара от нефинансовия корпоративен дълг ще трябва да бъдат рефинансиран през следващата година.

Някои компании вече преструктурират заемите и облигациите, които притежават.

Много такива компании на развиващите се пазари „никога не са били достатъчно силни, за да понесат дълга, който са наложили върху баланса си“, казва Нийл Макдоналд, ръководител по преструктурирането за Азия в Kirkland & Ellis LLP, добавяйки, че инвеститорите, търсещи висока възвращаемост, сега „виждат рисковете от работа с такива компании“.

„Има ясен стрес на пазара: компаниите, които са с немного стабилен бизнес и дълг в баланса си, понасят удари и ще продължат да го правят“, казва той.

В същото време чуждестранните инвеститори твърдят, че са все по-предпазливи по отношение на слаби договори за облигации и защита на офшорните кредитори на развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още