IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите прекратяват блокадите в Хонконг

Полицията премахна бариерите пред централата, които протестиращите бяха изградили, за да блокират трафика

13:08 | 23.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Демонстрантите в Хонконг сложиха край на блокадата на полицейския щаб в събота вечер.

Те се оттеглиха мирно, но разочаровани, че премиерът Кари Лам не успя да изпълни техните искания за официално спиране на противоречивия законопроект за екстрадиране на заподозрени в Китай. Също така не получиха и исканото извинение от страна на полицията за някои твърди действия срещу участниците в масовите демонстрации от последните две седмици, предава Ройтерс. 

До сутринта полицията премахна бариерите пред централата, които протестиращите бяха изградили, за да блокират трафика. Според полицията 13 ранени служители са били транспортирани до болниците „със значително забавяне" заради блокадата. Изявлението не разкрива дали полицаите са били ранени при сблъсъци с протестиращи. 

Смята се, че маскираните демонстранти са облепили с тиксо видеокамери за наблюдение, издигнали са бариери, хвърляли са яйца по полицейския участък и са го обрисували с графити. Те също така са разлели бензин и се опитали да заслепят полицейски служители с лазери.

През последните две седмици няколкототин хиляди жители протестираха срещу законопроекта, който би пзволил заподозрени нарушители да бъдат предавани на китайските власти. Критиците се страхуват от изтезания, нарушения на човешките права и несправедливи процеси в китайската съдебна система. Още през 2014 г. имаше масови протести срещу опита на Пекин да придобие повече влияние в Хонконг.

Считаният за верен на Пекин Лам се опита да прокара в бърза процедура законопроекта, но след масовите протести го замрази и се извини

Повод за законопроекта всъщност стана убийството на 20-годишна бременна жена, за което се твърди, че е извършено от приятеля ѝ, жител на Хонконг, при това на тайванска територия. След бягството му в Хонконг той нямаше как да бъде екстрадиран заради липсата на споразумение. Хонконг има договор за екстрадиция с 20 държави, включително с Великобритания и САЩ.

Властите искат да направят възможна екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване, като последната дума трябва да е на съда в Хонконг. Критици смятат, че ще се стигне до произволни задържания, несправедливи процеси и мъчения, на каквито стават жертва обвиняеми в Китай. Тъй като Хонконг е полуавтономен от връщането си на Китай през 1997 г., той се ползва с някои свободи, недостъпни на останалите китайци, съобразно принципа "една страна, две системи".

Съгласно този принцип Хонконг запази своята съдебна независимост, собствена законодателна власт, икономическа система и хонконгския долар. На жителите му беше предоставена и защита на определени човешки права и свободи, включително свободата на словото и събранията. Пекин пък контрола външните и отбранителните въпроси, а за пътуване между Хонконг и континента са нужни визи или разрешителни за пътуване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
...и ааайде толкоз беше со цветната революция, хванали са тия дет са им платили Сашеви и са ше хоат на почивка в С.Корея да покопат малко уран слеащия път да знаят, ако оживеят до тогава. А "демокрацията" си остане разочарована и наеббана както винаги на никой не му дреме за нея, щот тя е само за износ не за вътрешно ползване ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още