IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите в Хонконг щурмуват моловете и по Коледа

Планирани са демонстрации до Нова година

13:24 | 26.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговските центрове в Хонконг се превърнаха в цел на протестите по време на коледните празници, а още демонстрации бяха планирани и за днес, пише Bloomberg.

Продемократичното движение беше призовано да се събере на 26 декември следобед в района на моловете в Хонконг, включващ Sauseway Bay, Mong Kok и Tsim Sha Tsui, сочи информация, разпространена в социалните мрежи. Протестиращите се надяват да приевлекат вниманието към каузата си, като принуждават търговските центрове и магазините да затворят, гласи още текстът.

Моловете са сред местата, на които се стигна до конфронтации между протестиращите и полицията в последните два дни. Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите в Kowloon Bay на Коледа, според местната телевизия Cable TV. Освен това търговските центрове бяха сцена на част от сблъсъците и на Бъдни вечер, когато бяха ранени около 20 души.

Вълненията по Коледа са само допълнение към трудните последни шест месеца за хонконгските търговци на дребно. Те не само се сблъскват с проблеми заради отказа на местните хора да посещават магазините, но са засегнати и от отлива на туристи, особено на такива от континенталната част на Китай. Скорошни данни показват, че продажбите на дребно в Хонконг, някога център за пазаруване в региона, отчитат рекорден спад до 24,3%.

Протестиращите планират да продължат действията и си до Нова година. Вече се организират шествия в New Town Plaza в петък и в Sheung Shui през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още