IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг поеха в по-умерена посока

Гражданите искат продемократичното движение да се запази, а за целта се спират сблъсъците с полицията

16:13 | 18.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продемократичните демонстранти в Хонконг се събраха въпреки проливния дъжд, за да проведат най-големия си протест от седмици, показвайки силата на по-умерените протестни лидери, които се застъпиха за мирната съпротива срещу Пекин, пише Wall Street Journal.

Стотици хиляди хора, предимно облечени в черно, излязоха във Виктория Парк, началната точка на някои от най-големите демонстрации до този момент, а тълпите препълниха и съседните улици.

Гражданите скандираха лозунги, призоваващи за спазване на правата им, докато от озвучителната система се чуваше “Do you hear the people sing” - протестният химн, познат от “Клетниците”.

Неделният митинг послужи за оценка на обществената подкрепа към движението след няколко седмици на протести, в които напрежението между гражданите и полицията ескалира. Припомняме, че имаше двудневна окупация на международното летище в Хонконг, което доведе до отмяна на стотици полети и завърши с жесток сблъсък между някои от протестиращите и органите на реда.

Днешният протест беше обявен от организаторите за мирен, а хората останаха до късния следобед. В него се включиха както млади хора, родители с деца, така и по-възрастни граждани, които искаха да изразят подкрепата си, допълва WSJ.

Феликс Лам, 28-годишен счетоводител, който е бил част от някои демонстрации, достигнали кулминация в сблъсъците през последните няколко седмици, коментира, че иска да помогне за отдръпване от насилието на летището, така че да се запази подкрепата към продемократичното движение.

“Днес ще го направим мирно”, коментира той.

Шествието от тази неделя бележи 11-ия уикенд на протести, след като регионът преживя едно от най-силните си сътресения от десетилетия. Продължаващите вълнения започнаха с мащабни митинги срещу предложен закон, който можеше да позволи на арестуваните в Хонконг да бъдат съдени по непрозрачната съдебна система на Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още