IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Си се обединиха в единен фронт срещу протекционизма

По думите на руския държавен глава нарастващата световна тенденция за протекционизъм и търговски бариери е особено предизвикателство за азиатските икономики

21:03 | 12.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и неговият китайски колега Си Дзинпин отправиха сходни критики срещу протекционистките мерки в световен мащаб, които се оказват особено предизвикателство за азиатските държави.

По думите на руския държавен глава нарастващата световна тенденция за протекционизъм и търговски бариери е особено предизвикателство за азиатските икономики.

„Световната икономика все по-често се сблъсква с остри форми на протекционизъм“, заяви той по време на Източния икономически форум, който тази година се провежда в руския град Владивосток.

По думите на президента по този начин се подкопават основните принципи на търговията, конкуренцията и икономическата изгода, превръщайки се в „заложници на идеологически подходи“.

Путин също така подчерта, че това е сериозно предизвикателство и за цялата глобална икономическа система, но особено за „динамичния растеж“ на азиатско-тихоокеанския регион.

На свой ред китайският президент посочи, че протекционизмът и едностранните действия се появяват в световната политика, вследствие на което страните от Североизточна Азия трябва да работят заедно, за да се противопоставят на тази тенденция.

„Случват се дълбоки и сложни промени в международното положение – политиката на сила, едностранния подход и протекционизма подават глава“, заяви Си по време на форума.

В него участие взе и японският премиер Шиндзо Абе. По време на една от конференциите в рамките на събитието руският президент предложи на министър-председателя двете държави да се постараят до края на годината да решат спорния си въпрос за контрола върху няколко тихоокеански острова, който все още спъва двустранните им икономически отношения.

„Нека сключим мирно споразумение преди края на тази година без никакви предварителни условия“, предложи Путин. Абе не даде отговор в рамките на конференцията.

Конфликтът за островите между Москва и Токио датира от Втората световна война.

За Япония е от особена важност да си възвърне контрола върху островите, така че би било малко вероятно страната да се съгласи на сделка без да получи предварителни гаранции от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 5 години
Те си ги приказват тези неща така за по весело. Иначе в Китай капиталовия контрол продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
Едни от най-протекционистичните държави, говорят да правят фронт против протекциите!?! Те са царе на популизма! Само празни приказки от устата на лилиПутин! Единственият им шанс на тези е Дедо Дони да се задържи на власт и да продължи да се излага! А той го прави доста добре!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 19
Sakamano
преди 5 години
Ама че лицемери, Китай и Русия винаги са водили протекционистка политика, но когато и САЩ започнаха да правят същото, веднага станаха най-върли фенове на свободната търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
"За Япония е от особена важност да си възвърне контрола върху островите, така че би било малко вероятно страната да се съгласи на сделка без да получи предварителни гаранции от Русия."Не бе Еленче, не! От особена важност на американците още от 50-те години е японците да нямат мирен договор с руснаците. И до сега успешно действат.Даже мирен договор бе почти сключен, но американските военни бази с настъпателни оръжия спряха процеса. Да не са *** руснаците да получат американска база там, дето им излизат корабите в океана.А Еленче, видиш ли как може да си журналист или пропагандатор (джурнаглист)...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още