IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раджан: Държавните банки са виновни за бавния ръст в кредитирането

Управителят на индийската централна банка отхвърли твърденията, че облекчена парична политика може да помогне да се намалят лошите кредити

15:56 | 22.06.16 г.
<p>
	Рагурам Раджан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рагурам Раджан. Снимка: Архив Ройтерс

Държавно контролираните банки са виновни за забавения ръст на кредитирането, а не високите лихвени проценти, заяви управителят на индийската централна банка Рагурам Раджан, цитиран от Ройтерс.

Раджан, който обяви, че ще се оттегли през септември, призова за по-добро управление и повече капиталови инжекции в държавните банки. Това е втората реч на гуверньора тази седмица в защита на политиките му, след като в понеделник той призова наследникът му да продължи да се бори с инфлацията.

„На въпроса кое идва първо: разчистване или растеж, смятам, че отговорът недвусмислено е „разчистване“, каза Раджан. Точно това е урокът от всяка една държава, която е била изправена пред финансов стрес. Затова е важно това разчистване да продължи до края си, без да се толерира от страна на регулаторите“, казва управителят на централната банка. 

Оттеглянето на Раджан предизвика опасения, че наследникът му може да реши да не спази крайния срок март 2017 г., когато банките трябва да са „разчистили“ от балансите си лоши активи на стойност над 100 милиарда долара.

Лошите кредити в страната са на 15-годишен връх, поради което усилията са ключови за съживяването на ръста на кредитирането и подкрепянето на индийската икономика на стойност 2 трилиона долара.

Раджан отхвърли твърденията, че облекчена парична политика може да помогне да се намалят необслужваните кредити, и допълни, че банките няма да имат мотивация да понижат лихвите. „По-хлабавата парична политика не е отговор на сериозния стрес, противно на широко приетото схващане“, казва Раджан.

Той се обяви против рекапитализация на банките в публичния сектор със средства от централната банка. По-рано властите в Индия предложиха да да използват именно капиталите на централната банка, като директно се инжектират в банките от публичния сектор или пък да се създаде банка за лоши кредити, която да се справи с натрупания дълг.

„Този процес би бил непрозрачен и съдържа конфликт на интереси – банковият регулатор на практика отново да притежава банки“, каза Раджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още