IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтингови агенции предупреждават за още китайски фирмени фалити тази година

Броят на публичните нефинансови компании, чието съотношение на дълг към собствен капитал надвишава 200%, скочи с две трети от 2007 г. насам

11:18 | 17.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рейтингови агенции предупреждават за още китайски фирмени фалити тази година

Рейтингови агенции предупреждават за още китайски фирми, които тази година могат да обявят неплатежоспособност по облигациите си. Това се случва след ръста на предупрежденията за печалбите в Поднебесната империя, пише Bloomberg.

Сред 1 247-те публични компании, които до момента са публикували прогнози за печалбите си през първото шестмесечие на 2015 г., 204 прогнозират загуби, сочат данни на China Investment Securities Co. Те са повече от 118-те, които предупредиха за загуби през 2014 г.

Китайските компании, които са най-големите емитенти на корпоративни облигации, все по-често пропускат плащания по своите книжа, след като икономиката нарасна с най-бавното си темпо от 2009 г. насам. Три емитента обявиха неплатежоспособност през първите шест месеца на годината, след като Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co. направи това първа през 2014 г.

Дълговете на китайските фирми скочиха от началото на глобалната финансова криза. Броят на публичните нефинансови компании, чието съотношение на дълг към собствен капитал надвишава 200%, скочи с две трети от 2007 г. насам, сочат данни на Bloomberg.

„Банките се въздържат от удължаване на кредитите за тези силно задлъжнели компании, които влошават техните кредитни портфейли“, коментира анализаторът на облигации в China Investment Securities Джан Чао.

От ноември 2014 г. досега Централната банка на Китай намали лихвените проценти четири пъти, за да предотврати срив на икономиката. Въпреки това стимулиращите мерки няма да помогнат за покачване на печалбите на фирмите през втората половина на годината, заявява анализаторът в Moody’s Investors Service Айвън Чунг. Той също прогнозира ръст на фалитите по облигационни емисии между юли и декември.

Според него индустриите, в които рискът от фалит на компании е най-голям, са стоманодобив, въгледобив, корабостроене и търговия със суровини.

Производителят на продукти от стомана Jiangsu Feida Holdings Group Co. може да обяви неплатежоспособност по емисия облигации с падеж 2018 г., ако не получи външна финансова подкрепа преди 31 август.

На 2 юли China International Capital Corp. съобщи, че Pengyuan Credit Rating Co. е намалил рейтинга й до BBB+ от AA през юни, посочвайки ограниченията пред капитала и незадоволителната перспектива пред стоманената индустрия.

Рисковете пред компаниите се виждат от средната премия по доходността по 3-годишните корпоративни облигации с рейтинг АА- спрямо премията при по-високо оценените книжа. От началото на юли премията се повиши с 4 базисни пункта до 129 пункта, показват данни на ChinaBond.

Според Fitch и Moody’s Китай ще може да избегне системния риск, дори ако фалитите нараснат.

„Пекин е способен да стабилизира пазарните очаквания и да поддържа здравословно икономическо развитие“, коментира премиерът Ли Къцян в четвъртък.

Повече за кризата в Китай четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Да де, ясно е че китайската стена не е построена нито случайно, нито поради измислената предпоставка рекламирана навсякъде в ТВ-реалността!А за да се подсили процеса обусловен от реалната предпоставка, тогава се е "случил", неслучайно малко известен, но напълно подсказващ коя е реалната предпоставка /чрез силата си/ ФАКТ: "изгаряне на всички книги" - а който не изпълни - за 4г да помага за строителството на стената -> ЗА ДА ГИ ПАЗИ :))))))))A всъщност, това че стената е била "система от отбранителни съоръжения" не е лъжа... Лъжата е в това кой от кого е пазела тя :)))))))))))))))))))))))) Но, всъщност маймуните обичат да им обясняват /това ги прави важни и тях/, затова и противоречията не им пречат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още