IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решиха ли спора за Южнокитайско море Пекин и Манила?

Без съмнение посещението на китайския държавен глава Си Дзинпин е знаково, но ще бъде ли продуктивно за решаването на акваториалните спорове

09:20 | 25.11.18 г.
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и филипинският държавен глава&nbsp;Родриго Дутерте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и филипинският държавен глава Родриго Дутерте. Снимка: Ройтерс

Китай и Филипините обявиха постигнатото споразумение за съвместно проучване за добив на петрол и природен газ в Азия. Меморандумът на разбирането (MOU) беше само един от 29-те споразумения, подписани през тази седмица по време на визитата на китайския президент Си Дзинпин във Филипините, много от които са фокусирани върху заздравяването на търговски отношения и работата по мащабните инфраструктурни проекти, съобщава Oilprice.com. 

Дзинпин се превърна в първия китайски лидер, който стъпва в Манила след повече от десетилетие.

Сделката с Филипините е част от усилията на Пекин да подобри своите икономически и дипломатически връзки с филипинските власти. Приятелството между двете азиатски нации е от голямо значение на фона на дългогодишните спорове за богатото на ресурси Южнокитайско море.

След разговорите в Манила китайският държавен глава зави, че страната му ще продължи да работи върху уточняването на условията за ползването на неутралната акватория на морето през следващите три години до финализирането на рамката в сътрудничество със страните от Югоизточна Азия.

Все още няма ясна информация за споразумението между Китай и Филипините по отношения на природния газ и петрола. Точното местонахождение на проектите остават неразкрити, но филипинският енергиен министър Алфонсо Куси разкри пред журналисти сред срещата, че сделката покрива западната част на Филипинско море (Южнокитайско море).

Откакто президентът на Филипините Родриго Дутерте встъпи в длъжност, с общи усилия двете страни отново водят приятелско сътрудничество, което носи реални ползи и дава важен принос за стабилността в региона. 

Според представители на филипинските власти проучването на акваторията ще се извършва чрез съвместни действия на двете страни.

Но подписването на MOU няма да доведе до промяна във възгледите нито на Китай, нито на Филипините, за редица острови, намиращи се в морето, смятат още те.

Остава да се види как новото споразумение ще „вдигне мъглата“ от тези спорни води, като надеждите са, че все пак правителствата на двете държави вече за започнали да работят в тази насока, обединявайки усилия в общи проекти за бъдещото икономическо и дипломатическо развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още