IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на подкрепата в САЩ за изтеглянето на войските от Афганистан

Байдън разчиташе на обществена подкрепа за решението си да сложи край на най-дългата война на Америка, започнала след атентатите на 11 септември 2001 г.

22:25 | 17.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/FILIP SINGER</em></p>

 Снимка: EPA/FILIP SINGER

Рязко намаля подкрепата сред американците за изтеглянето на войските от Афганистан след зашеметяващото завръщане на талибаните на власт, сочат резултатите от проучване на общественото мнение във вторник.

Проучване на Politico-Morning Consult сред близо 2000 гласоподаватели в САЩ показа, че само 49 процента одобряват изтеглянето, в сравнение с 69 процента през април, когато президентът Джо Байдън обяви, че всички американски войски трябва да напуснат Афганистан до 11 септември, въпреки че по-късно той промени датата на 21 август. 

Сред демократите подкрепата спадна от 84 на 69 процента, сред републиканците тя спадна от 52 на 31 процента.

Проучването, проведено на 13-16 август, е публикувано в момент, в който талибаните превзеха Кабул и повечето други големи афганистански градове с малка съпротива, докато правителството, подкрепено от САЩ, избяга от страната.

Байдън изпрати 6 000 американски войници, за да евакуира около 30 000 американци и афганистански цивилни, които се страхуват за живота си при новия режим, сред сцени на хаос и бъркотия на летището в Кабул.

Байдън разчиташе на обществена подкрепа за решението си да сложи край на най-дългата война на Америка, започнала след атентатите на 11 септември 2001 г.

Но 51 % от анкетираните в проучването заявиха, че не одобряват начина, по който се провежда изтеглянето. А 45 процента смятат, че САЩ не е трябвало да напускат Афганистан, ако това означава отстъпване на властта на талибаните.

В понеделник Байдън защити решението си да изтегли американските войски, въпреки че призна, че напредването на талибаните се е развило по-бързо, отколкото се очакваше.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Около набиращата им вече скорост азиатска авантюра, обаче, и като изводи от случилото се в Афганистан, започват да се натрапват някои въпросчета, а именно: Ако това, което предстои да правят американците с Китай в Югоизточна Азия се развие по подобен начин, както в Близкия Изток и затънат още по-яко, щото Китай не е Афганистан или Ирак и Сирия, какво ще се случи с всички, които сега са под американска закрила и голем го вадят и размахват на враговете си - кюрди, шиптъри, грузинци, украинци, поляци, балтийци разни, че и мамалигарите и ние в това число Ако некой бъдещ президент на УСАто (подобно, но още по-решително от Тръмп) реши, че Америка си има по-важни дела в момента и си дигне дърмите от споменатите точки на присъствие? Кой, на кое летище, на чии самолети и през чия граница в чии територии ше се спасява от Путин и Ердоган :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Не е кой-знае колко сложно за разбиране: разни планове на американците да стартират разрушителни процеси в няколко региона не се състояха по ред причини и те тотално загубиха контрол. Нахлуването в Афганистан имаше за цел да изтика от там мощното ислямистко ядро на Ислямска държава и да възстанови производството на опиумен мак. Изгонените ислямисти трябваше да се пръснат из бившите съветски републики на централна Азия и да запалят къщата на Путин. Като бонус - да залеят Русия и Европа с дрога.Нахлуването в Ирак трябваше да стартира унищожаването на светските антиислямистки режими в Близкия изток - Ирак, Сирия, Египет, Либия, Мароко, Тунис. Консолидираният краен ислям от там трябваше да се прехвърли в Европа. Отделно, след изтърбушването на Ирак и Сирия трябваше да се стартира старата идея за разбиване и отслабване на Турция чрез създаване на кюрдска държава. Но нещата не сработиха според плана, американците затънаха и изпуснаха Китай. Сега бегат на пожар в Югоизточна Азия с подобни планове, които най-вероятно ще имат същата съдба и там ще им е краят на Империята Но там може и да стане наистина големо мазало Има един хубав филм на Холмарк по този повод - On The Beach
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Както се казваше във вица за българските компютри и компоти, съвършено вярно! С едно-две дребни уточнения: управлението на талибаните преди 2001 г. беше унищожило на 101% насажденията от опиумен мак на териториите под техен контрол. С мъчителна смърт се наказваше цялото семейство, на чиято нива се открие и един стрък диворасляк. През 2004 г., или 3 години след влизането на американците, реколтата от опиумен мак строши всички рекорди до тогава. Според теб, дали има неква връзка между двете събития? Дали пък некой демократизатор не е имал интерес от това? Чувал съм на опашката за наливно олио една жена да говори, че извънбюджетните фондове на някои американски специални организации са тройно по-големи от официално финансираните от държавата, а те не подбират по морални критерии източниците за пълненето им Пък вашата цивилизация си е ваша и проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се, нали? Никой никому не тика насила спринцовката с хероин в ръката. Правят го отегчените и разлигавени от мързел и презадоволяване ла йнари, от които и без това полза никаква В същото време парАта си е парА и както казват французите около мен, ПарАта еб ава *** мата на фукарАта! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
"Единственото което ги интересува американските политици е" мнението на господарите на парите. Питай Бойчето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Единственото което ги интересува американските политици е общественото мнение. И държат много на тези изследвания защото електората ги избира според настроенията. Най-много пак да се върнат в Афганистан непряко през Пакистан. Оплетоха се здраво - една напред две назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Международната политика не ми е силната страна. Но тези дни се питам непрекъснато- КАКВО СТАВА в действителност? Има нещо гнило в Дания. И какви ще бъдат последиците - във всички случаи не в полза на мирното и градивно население. Има ли някой представа от вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Up sofix up2000
преди 2 години
Ветераните са бесни! Хората умираха и станаха инвалиди с идеята, че бият тероризма. Афганистанците ще съсипят пазара на хероин искат да залеят немюсюлманските държави. Искат да видят как нашата цивилизация мре в наркотична агония и тагава те владеят без бой останките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още