IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: IPO-то на Aramco е спряно

Според източници Саудитска Арабия насочва вниманието си към намерението си да придобие „стратегически дял“ в местен нефтохимически производител

20:49 | 22.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия спря плана за листване, както на вътрешния, така и на международния пазар на държавния петролен гигант Aramco според четирима източници от сектора, съобщава Ройтерс. Ако първичното публично предлагане беше станало факт, то щеше да бъде най-голямото в историята досега.

Финансовите консултанти, работещи по процеса на листване, са разпуснати, тъй като Саудитска Арабия насочва вниманието си към намерението си да придобие „стратегически дял“ в местния нефтохимически производител Saudi Basic Industries Corp. Това потвърждават двама от източниците на Ройтерс.

„Решението за оттегляне на намерението за IPO беше взето преди известно време и разкриването на тази информация следваше логиката първо да се обяви закъснение, а след това да излезе информация и за спиране на процеса“, обяснява източник от Саудитска Арабия, запознат с плановете за първичното публично предлагане.

От Saudi Aramco и кралският съд не са отговорили на Ройтерс, когато са били потърсени за коментар.

Листването на петролната компания заемаше основна част от реформата на принц Мохамед бин Салман, насочена към преструктуриране на икономиката на кралството и намаляване на зависимостта му от приходите от петрол.

Принцът обяви плана да продаде около 5% от Aramco през 2016 г. чрез листване на местния и международния капиталов пазар, предвиждайки, че компанията ще бъде оценена на 2 трил. долара или дори повече. Няколко експерти от бранша обаче поставиха под въпрос обаче до колко е реалистична оценката, което затрудни процеса по подготовка на IPO-то. 

Борсите в Лондон, Ню Йорк и Хонконг се надпревариха да бъдат международният избор на Aramco. Армия от банкери и адвокати пък се състезаваше да спечели различните консултантски роли, необходими за подготовката на публичното предлагане, като по този начин се надяваха пътят им да се отвори и към други подобни проекти, свързани с приватизационната програма на кралството.

Саудитският енергиен министър и председател на Aramco Халид ал-Фалих посочи в доклада за дейността на компанията за 2017 г., представен през август, че Aramco „продължава да се подготвя за листване на акциите си – събитие, което компанията и нейният борд очакват с вълнение“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още