IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Романът на Джордж Оруел „1984“ се е превърнал в реалност в Китай?

В Синдзян над 1 млн. уйгури са държани насилствено в лагери от китайските власти

11:00 | 12.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Антиутопичният роман на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност в Синдзян, където китайските власти държат в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и Франс прес. 

Помпейо обвини Китайската комунистическа партия, че е задържала и малтретира над 1 милион уйгури. "Романът на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност там", подчерта той в реч на среща на християнска организация в Нешвил, щата Тенеси.

Държавният секретар на САЩ призова Националната баскетболна асоциация (NBA) "да признае това".

В петък миналата седмица избухна криза между Китай и NBA, след като главният мениджър на баскетболния отбор "Хюстън Рокетс" Дарил Мори изрази в Twitter подкрепа за продемократичните протести в Хонконг. Впоследствие Мори изтри своя туит, но той бе определен от китайски медии като поредния пример за западната намеса във вътрешните работи на страната. Самата NBA първоначално каза, че е "дълбоко разочарована от неуместните изказвания" на главния мениджър на "Хюстън Рокетс", но след като бе подложена на критики от американски конгресмени, отказа да се извини и заяви, че продължава да подкрепя "свободата на словото".

Китай е един от най-големите пазари за NBA, оценяван на над 4 милиарда долара годишно.

"Всичко това започна с един туит. Мисля, че Китайската комунистическа партия може да понесе един изолиран туит", каза по-късно Помпейо в Нешвил в интервю за местна телевизия.

Държавният секретар подчерта, че китайските компании в САЩ са свободни да критикуват американските политически решения. "Американските компании би трябвало да поискат да им бъдат предоставени същите права" в Китай, предположи той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още