Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Русия обмисля изграждането на втори мащабен газопровод с Китай

„Газпром“ планира да снабдява най-силната икономика в Азия с газ от находищата, ползвани за преноса на енергия към Източна и Централна Европа

Русия обмисля изграждането на втори мащабен газопровод с Китай

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ заяви в понеделник, че започва проучване на възможността за изграждане на втори газопровод до Китай, който ще надвишава два пъти обема, който Русия доставя на азиатската страна, съобщава Economic Times. 

Още по темата

„Целта е да се свърже инфраструктурата за транспортиране на газ на запад и на изток от Русия“, заяви главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер пред руските медии.

Идеята за втори газопровод по трасето на „Силата на Сибир“ се лансира от няколко години, като цели се увеличи способността на Русия да изнася енергия в посока Китай.

Трасето на първия газопровод „Силата на Сибир“, което е с дължина от над 2000 км, беше открито в края на миналата година и разполага с капацитет за пренос до 38 млрд. куб. м газ годишно с крайна точка Шанхай, която ще бъде достигната през следващите три години.

Въпреки че този газопровод ще пренася газ към Китай от газовите находища в Източна Русия, новото трасе вероятно ще свърже най-силната азиатска икономика с газови обекти от Западна Русия, като например големите находища на полуостров Ямал, откъдето страните от Централна Европа и Източна Европа черпят енергия.

Милер не коментира потенциална дата за начало на строителната дейност, но подчерта, че газопроводът може да бъде изграден с капацитет до 50 млрд. куб. м, като има вероятност маршрутът да минава през Монголия.

Китай подписа 30-годишно споразумение за доставка на газ с Русия през 2014 г. на стойност около 400 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пак ли подигравки и гаври ли искаш бе, мазохист?

Я разкажи пак как печелиш от акцийките на газпром, че да падне малко смях.
2
 
0
 
1
преди 5 месеца
Не мога да повярвам - как Стоянчик, Зелков и сие не са налазили тая новина ??? Странен пропуск от тяхна страна, ного странен - ного !!!

Още от Азия
Индустриалните печалби в Китай не успяха да вдъхнат оптимизъм на борсите в Азия