IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреди за готвена инсценировка на химическо нападение в Сирия

За инсценировката са доставени контейнери с хлор, твърди генерал-майор Игор Конашенков

13:34 | 25.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Терористи се готвят за инсценировка "на използване на химическо оръжие" от сирийските войски срещу мирното население в Сирия. Това съобщи днес говорителят на руското министерство на отбраната, генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

"По информация, потвърдена едновременно от няколко независими източника, действащата терористична групировка Хаят Тахрир аш Шам (наричала се до миналата година Джебхат ан Нусра) осъществява подготовка за поредна провокация на "използване на химическо оръжие от сирийските правителствени сили срещу мирно население в провинция Идлиб", каза той, цитиран от БТА.

По думите му за инсценировката на "химическата атака" в град Джиср аш Шугур в провинция Идлиб на бойците на Хаят Тахрир аш Шам са били доставени осем контейнера хлор, които след предаването им на бойците от групировката Хизб ат Туркестан ал Ислами са били откарани в село Халюз на няколко километра от Джиср аш Шугур.

"Също така в района на Джис аш Шугур е пристигнала специална група от подготвени бойци, преминала обучение за справяне с отровни вещества под ръководството на специалисти от британската частна военна компания "Олива", твърди Конашенков. 

Той каза, че на въпросните бойци е била възложена задачата да имитират спасяване на пострадали от химическо оръжие, облечени в дрехите на служители на организацията "Белите каски".

Конашенков каза, че инсценировка, при която ще се твърди, че сирийските сили са използвали химическо оръжие срещу мирно население, ще послужи за повод за ракетни удари на Запада и САЩ по Сирия. Конашенков твърди, че реализацията на този план ставала с активното участие на британските специални служби.

"Осъществяването на тази провокация с активното участие на британските специални служби ще послужи за пореден повод за нанасяне от страна на САЩ, Великобритания и Франция на ракетно-авиационен удар по държавни и икономически обекти в Сирия", каза Конашенков.

Той уточни, че за тази цел в Персийския залив преди няколко дни е дошъл ескадреният миненосец Съливанс на американските военноморски сили с 56 крилати ракети на борда, а във военновъздушната база Ел Уейд в Катар са предислоцирани стратегически бомбардировачи В-1В на военновъздушните сили на САЩ с 24 крилати ракети въздух-земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Хахахаха, добре сте го измислили таварищи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
LaCosta
преди 5 години
Човекът си разказа целия филм от до - както са го замислили сценаристите и както вече сме го гледали няколко пъти. Предполагам, че разказва бъдещето, тъй като е наясно, че една подготвена публика по-трудно се хваща на подобни пиеси и съответно представлението се отменя от главния сценарист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още