Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Русия се обръща към Китай за разширяването на производството на Спутник V

Москва постигна договорки с няколко китайски компании за производство на коронавирусната ваксина, но графикът остава неясен

Русия се обръща към Китай за разширяването на производството на Спутник V

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Русия се обръща към множество китайски фирми за производството на коронавирусната ваксина Спутник V в опит да ускори производството на фона на засиленото търсене, съобщава MarketWatch.

През последните седмици Русия обяви три сделки за 260 млн. дози и с китайски компании за ваксини. Това е решение, което може да означава по-бърз достъп до руската ваксина за страни от Латинска Америка, Близкия изток и Африка, които вече са направили поръчки.

По-ранните критики по отношение на руската ваксина до голяма степен бяха успокоени от данни, публикувани в британското медицинско списание The Lancet, според които мащабните тестове показват, че тя е безопасна и със степен на ефикасност от 91%.

Все пак експерти се съмняват дали Русия може да изпълни обещанието си пред страните, поръчали ваксината, докато ЕС и САЩ се фокусират върху вътрешната нужда от ваксинация. Москва обещава да продаде стотици милиони дози, но е доставила една много малка част от тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че търсенето на Спутник V значително надвишава вътрешния производствен капацитет на Русия.

За да стимулира производството, руският фонд за директни инвестиции, който финансира Спутник V, подписа споразумения с множество производители на наркотици в други страни, като Индия, Южна Корея, Бразилия, Сърбия, Турция, Италия и други. Малко са индикациите обаче, че производителите в чужбина, с изключение на тези в Беларус и Казахстан, са произвели съществени количества от ваксината.

Airfinity, базираната в Лондон компания за научен анализ, изчислява, че Русия се е съгласила да достави около 630 млн. дози от Спутник V за 100 държави. До момента са изнесени обаче само 11,5 млн. дози.

Още по темата

Руският фонд за директни инвестиции отказва да разкрие колко дози отиват в други страни. До 27 април в Русия са произведени по-малко от 27 млн. двудозови комплекта Спутник V.

Руският фонд за директни инвестиции, който отговаря за международното сътрудничество за ваксината, обяви през април, че ще произведе 100 милиона дози в сътрудничество с Hualan Biological Bacterin Inc., в допълнение към по-ранна сделка, обявена през март, за 60 милиона дози с Shenzhen Yuanxin Gene Tech Co.

Двете сделки идват след като през ноември беше обявено споразумение с Tibet Rhodiola Pharmaceutical Holding Co, която е платила 9 милиона долара за производство и продажба на ваксината в Китай.

Русия е „много амбициозна и е малко вероятно да постигне пълните си цели“, казва Расмус Бех Хансен, основател и главен изпълнителен директор на Airfinity. Работата с Китай за Спутник V обаче може да донесе дивиденти и на двете страни.

През последните години китайските компании за ваксини се превърнаха в сериозни доставчици за международния пазар. Отделни фирми получиха предварително одобрение на СЗО за специфични ваксини, което се разглежда като печат за качество. С пандемията китайските компании за ваксини изнесоха стотици милиони дози в чужбина.

Китайските производители на ваксини бързо разширяват капацитета си и казват, че могат да задоволят вътрешните нужди на Китай до края на годината. Нито една от трите китайски компании обаче все още не е започнала производството на Спутник V.

Tibet Rhodiola строи фабрика в Шанхай от края на миналата година и очаква производството да започне през септември. След успешен трансфер на технологии те ще започнат с поръчка от 80 милиона дози, за да ги продадат обратно в Русия. Служител в компанията е отказал да прехвърли телефонно обаждане до медийния отдел на компанията за коментар.

Графикът за най-новите сделки също е неясен. Hualan Bio е сред 10-те най-големи производители на ваксини в Китай през 2019 г. На обажданията на медията никой не е отговорил. Говорител на Shenzhen Yuanxin е отказал да коментира кога компанията ще започне производство, но посочва, че поръчката им няма да се продава в Китай. Според Русия производството ще започне този месец.

Въпреки закъсненията, руската ваксинална дипломация носи добри дивиденти на страната. От самото начало Русия, първата страна, която одобри коронавирусна ваксина, има за цел да я разпространява в световен мащаб. В рамките на седмици след даване на регулаторно одобрение на Спутник V производителят започна активно да пласира ваксината на световния пазар и обяви множество сделки с други страни.

„Русия е успяла да изгради по-силни дипломатически връзки в области, където преди не успяваше“, коментира Имоджен Пейдж-Джарет, анализатор в EIU. „Те имат този прозорец на възможности, докато САЩ, ЕС и Индия се фокусират върху вътрешния пазар, а останалата част от света неистово търси ваксини“, допълва анализаторът.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
evlogi до: markov
преди 1 седмица
Ми Мигленчето е била още в кревата милата..На английски език думата drug означава и лекарство и наркотик.
0
 
1
 
3
преди 1 седмица
За да стимулира производството, руският фонд за директни инвестиции, който финансира Спутник V, подписа споразумения с множество производители на наркотици в други страни........а стига бе и накотиците ли замесихте :)
1
 
5
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Само да припомня, че в Словакия изпратиха ваксина различна от тази за която Лансет писа. Пак Спутник, но доста кофти. Това ме кара да си спомня как Сталин питал Берия, дали СССР може да произвежда Мерцедес. Берия му отговаря че може, но ако е един.
0
 
5
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"За да стимулира производството, руският фонд за директни инвестиции, който финансира Спутник V, подписа споразумения с множество производители на наркотици в други страни, като....."???

Още от Азия
Основните азиатски пазари последваха спадовете на Wall Street