IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на Wall Street се пренесе и на азиатските пазари

Инвеститорите бяха окуражени от коментар на китайското министерство на търговията за успокояване на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон

11:50 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари се представиха силно по време на търговията в сряда след ръстовете на Wall Street снощи, предава CNBC.

Японският Nikkei 225 отбеляза скок от 1,80% и достигна ниво от 20 776,10 пункта, а книжата на Fanuc поскъпнаха с 2,99%. Topix също се придвижи на зелена територия с ръст от 2,07% до ниво от 1530,08 пункта.

Цената на акциите на конгломерата Softbank Group скочи с 3,02%, след като компанията обяви във вторник, че очаква печалба от 1,2 трлн. йени (близо 11,1 млрд. долара) от продажбата на акции в китайския технологичен гигант Alibaba.

В Южна Корея индексът Kospi записа ръст от 0,1% и затвори на ниво от 2069,11 пункта, а книжата на автомобилната компания Hyundai Motor поскъпнаха с 1,44%.

Пазарите в континенталната част на Китай завършиха борсовия ден почти без промяна, след като не успяха да задържат по-ранните ръстове. Индексите Shanghai Composite и Shenzhen Component останаха на ниво от съответно 2861,42 и 8846,05 пункта. Индексът Shenzhen Component записа лек ръст до 1494,77 пункта.

В Хонконг индексът Hang Seng се повиши с над 0,2%, след като в последните часове от търговията книжата на листнатия в Хонконг китайски производител на телекомуникационно оборудване ZTE поскъпнаха с около 4%.

В Австралия индексът ASX 200 прибави 0,41% към стойността си и завърши сесията на ниво от 6358,50 пункта, като повечето сектори записаха ръст. Австралийската икономика е нараснала по-малко от очакванията през първото тримесечие, показаха публикувани в сряда данни. Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0,4% през първите три месеца до края на март, което е малко под прогнозираните 0,5% от икономисти, участвали в допитване на Ройтерс. Данните бяха оповестени само ден след като Австралийската централна банка понижи основния си лихвен процент до рекордно ниско равнище.

Австралийският долар се разменя за 0,7000 щатски долара.

Инвеститорите продължават да следят и развитията на търговския фронт. Те бяха успокоени от коментар на китайското министерство на търговията, което съобщи, че „различията и споровете със САЩ“ трябва да бъдат разрешени чрез преговори. Пазарни наблюдатели приеха съобщението като знак за успокояване на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон, след като двете страни повишиха митата върху стоки за милиарди долара през май. Китайското министерство на търговията обаче допълни, че разговорите „трябва да се основават на взаимно уважение, равнопоставеност и взаимна полза“.

Американският министър на финансите Стивън Манучин ще се срещне с гуверньора на Китайската народна банка И Ган на срещата на лидерите на Г-20 този уикенд в Япония, съобщи Ройтерс. Това ще бъде първата среща между представители на двете страни от близо един месец, допълва агенцията.

На американско-мексиканския търговски фронт мексиканският външен министър Марсело Ебрард заяви вчера, че очаква двете страни да намерят общо решение за имиграцията и търговията, въпреки че американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху целия внос от Мексико.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е на ниво от 97,066 пункта, след като надхвърли 97,2 пункта във вторник. Японската йена се разменя за 108,08 йени за долар, след като достигна ниво от около 107,9 йени в предходната сесия.

Цените на петрола в следобедните часове на азиатската търговия се понижиха, като фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписаха 0,65% от стойността си до 61,57 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 0,86% до 53,02 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още