IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С мерки срещу тероризма Иран опитва да подсили инвестициите

Хардлайнерите в парламента се противопоставят на новото законодателство

13:04 | 07.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът на Иран одобри днес нови мерки срещу финансирането на тероризма с надеждата, че промените ще приближат Техеран до световните стандарти и ще допринесат за изваждане на страната от "черните списъци" за инвестиции на фона на предстоящото подновяване на американските санкции, предаде Ройтерс.

Мерките, които ще позволят на Иран да се присъедини към конвенция срещу финансирането на тероризма, трябва да бъдат одобрени от съвет от духовници, преди да получат законова сила, припомня БТА. 

Техеран посочи, че полага усилия да въведе международните стандарти срещу прането на пари и финансирането на тероризма, определени от Работната група за финансово действие (FATF), но среща затруднения при приемането на мерките.

Хардлайнерите в парламента се противопоставят на законодателство, което да сближи иранските регулации с правилата на работната група, тъй като поред тях това би затруднило финансовата подкрепа за ирански съюзници като ливанското движение Хизбула, което САЩ определят като терористична организация.

Работната група за финансово действие даде на Техеран срок до октомври да приключи реформите или да се изправи пред последици, които биха могли още повече да отблъснат инвеститорите от страната.

Според чуждестранни компании законодателство, което да включва насоките на организацията, би имало решаващо значение за евентуално увеличаване на инвестициите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още