IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат от Индия облекчаване на условията за бизнес

На посещение в Индия е държавният секретар Джон Кери, който ще критикува стриктните мерки за инвестиции в страната

12:05 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Индия Салман Хуршид.<span style="color: rgb(68, 68, 68); font-family: arial, sans-serif; font-size: small; line-height: 16px;">&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Индия Салман Хуршид. Снимка: Ройтерс

Тази седмица администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще направи препоръка към Индия, предава Financial Times. Щатите искат намаляване на регулациите за чуждестранните инвестиции и търговията, защото американските компании са недоволни от бизнес климата в Индия.

Американската делегация, начело с държавният секретар Джон Кери, ще посети годишната стратегическа среща за отношенията с Индия, която ще се проведе днес в столицата Ню Делхи. На първата си визита в азиатската страна Джон Кери ще постави въпроса относно индийската политика към чуждестранните компании, които желаят да инвестират в страната.

Според американските компании Индия провежда „дискриминационни“ търговски практики спрямо тях, а в последното десетилетие това се превръща в заплаха за напредъка на отношенията между двете страни.

И републиканци, и демократи изразиха своето недоволство. С писмо до държавния секретар Джон Кери повече от 40 сенатори искат бързи и конкретни действия от индийските си колеги за прекратяване на дискриминационните практики.

Тази година Вашингтон вече се обърна за помощ към Световната търговска организация с молба Индия да преразгледа програмата си за изграждане на слънчеви мощности. Но американските бизнес организации посочват и други нередни политики и практики в много други сектори, които също нарушават международните ангажименти на Ню Делхи.

Миналата седмица пък няколко бизнес организации сформираха Алианс за справедлива търговия с Индия с цел да повлияят на Индия да отслаби регулациите си за чуждите компании, които желаят да инвестират в страната.

„Опитахме се да изградим зрели търговски отношения с Индия“, казва Линда Демпси, вицепрезидент на Националната асоциация на производителите. „Но през последните 18 месеца всяко едно действие на индийските власти дискриминира вноса, продажбите и дори навлизането на индийския пазар.“

„Ако Индия не изпълни международните си задължения, вярвам, че търговските и дипломатическите отношения ще трябва да бъдат преразгледани“, допълни още Демпси. „Индия трябва да спазва правилата.“

Много компании, включително фармацевтичните, се оплакват от потъпкването на правата им на интелектуална собственост заради редица съдебни и административни решения. Индия не успява да осигури адекватна защита на интелектуалната собственост.

През 2011 г. Индия започна прилагането на Национална програма за производство, насочена към  вътрешното производство, разкриването на нови работни места, но също със съществени условия и субсидии. Миналата година Индия наложи изискването чуждите вериги супермаркети да предлага поне 30% от продукцията на индийските производители.

Оплакванията от Индия се оказват по-голям проблем за компаниите в САЩ на фона на световната финансова криза. Въпреки че тежкият период не доведе до вълна от протекционистични мерки, то някои държави въведоха серия от мерки, ограничаващи възможностите за инвестиции на чуждите компании. Подобни критики бяха отправени и към други развиващи се страни като Китай и Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още