IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ преговарят със съседни на Афганистан страни за антитерористични операции

Разговорите обхващат и бази, управлявани от Русия в държави от Централна Азия

09:52 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

САЩ водят преговори със страни, които граничат с Афганистан, за провеждането на антитерористични операции, които биха позволили на американските военни по-лесно да наблюдават и нанасят удари по цели в контролираната от талибаните държава.

Това съобщава онлайн изданието Politico.eu, като се позовава на сенатори, присъствали на изслушване на лидерите на Пентагона.

Според тях преговорите обхващат и бази, управлявани от Русия в тези страни.

Трима висши служители са информирали сенаторите при закрити врати. Според запознати Вашингтон води преговори с Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и други страни.

Малко преди изслушванията министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призна, че САЩ са поискали от Русия „разяснение“ относно предложението на президента Владимир Путин да бъде домакин на американските антитерористични операции в руските военни бази в Централна Азия.

По време на секретната сесия на сенаторите е посочено, че този вариант се разглежда сериозно. Генерал Кенет "Франк" Макензи, началник на Централното командване на САЩ, е разказал подробно за конкретни типове самолети и пунктове за изстрелване, които могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по терористични цели в Афганистан.

Генерал Марк Мили, председател на Съвместния щаб на началниците на щабовете, също е коментирал пред сенаторите естеството на разговорите си с руския му колега Валери Герасимов. Wall Street Journal първи писа, че Мили е говорил с Герасимов, но не са съобщени допълнителни подробности.

Представители на Пентагона и Централното командване на САЩ не са отговорили веднага на искането на Politico за коментар.

Длъжностни лица от САЩ вече публично алармират, че Афганистан отново се превръща в убежище за терористични групировки, които искат да атакуват САЩ.

Това, че Вашингтон потенциално трябва да разчита на Москва за своите антитерористични операции в Афганистан, е зашеметяващ обрат на събитията, след като изтеглянето на САЩ от страната предизвика бърз срив на афганистанското правителство и превземането ѝ от талибаните. Операции от руските бази излагат американския апарат на риск от събиране на разузнавателна информация от руснаците.

Законодателите от двете страни не са уверени в способността на американските военни да разчитат изключително на такава възможност за нанасяне на удари по терористични групи в Афганистан. Те също имат притеснения относно точността на ударите с безпилотни самолети и вероятността от цивилни жертви. Това се видя от удара с безпилотни самолети на 29 август в Кабул, при който загинаха 10 невинни цивилни, включително седем деца.

„Не е за вярване, че това изтегляне от Афганистан ни постави в ситуация, в която сега ние си сътрудничим с руснаци и се опитваме да преговаряме с тях“, коментира сенаторът Джони Ърнст.

В момента армията провежда антитерористични операции от американски бази на стотици мили в Близкия изток. В сряда Макензи обяви, че съседна на Афганистан страна разрешава достъп на САЩ до изстрелващи пунктове, „ние не сме базирани в нито една граничеща държава“, заключи той.

Сенаторът Кевин Креймър, друг член на комисията за въоръжените сили, казва, че е изненадан от детайлите, които е научил по време на секретното изслушване, както и че да се разчита на Русия „е доста странен сценарий“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още