IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ решиха: Китай не е валутен манипулатор

Въпреки че се канеше да сложи това определение на Пекин, Тръмп отстъпи от обещанието от своята кампания

12:00 | 15.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не обвини нито един от големите търговски партньори на САЩ в манипулация на валутния курс в дългоочаквания доклад, представен в петък. По този начин тя се отдръпна от ключово обещание от кампанията на Тръмп да постави подобен етикет на Китай, предава Ройтерс.

В доклада на Министерството на финансите, който излиза на всеки шест месеца, се посочва обаче, че САЩ продължават да държат китайската валута в “мониторинговия списък”, въпреки съкращаването на дефицита по текущата сметка от страна на Пекин, като се позовава на необичайно големия търговски излишък на Китай при търговията със САЩ.

Пет други търговски партньора, които бяха в мониторинговия списък от октомври миналата година - Япония, Северна Корея, Тайван, Германия и Швейцария, остават в него. Така се гарантира, че Министерството на финансите ще прилага допълнителен контрол по отношение на чуждестранните валути и икономическите политики.

В доклада си министерството призна това, което много анализатори коментираха през последната година, а именно, че Китай наскоро се е намесил на валутните пазари, за да подкрепи стойността на своята валута, а не за да я понижи, така че да направи китайския износ по-евтин.

Валутни експерти са коментирали пред Ройтерс миналата седмица, че определението “манипулатор” е малко вероятно да бъде използвано за Пекин.

Тръмп, който по време на кампанията си обвини Китай в “кражба” на американските работни места и в пречка за напредъка чрез обезценяване на валутата, неколкократно обеща да обяви страната за валутен манипулатор от “ден едно” на администрацията си. Този ход би изисквал специални преговори и може да доведе до наказателни мита и други действия.

Министерството на финансите освен това предупреди, че ще следи внимателно китайските търговски и валутни практики и призова за по-бързо отваряне на китайската икономика за американските стоки и услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още