IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ смекчават съпротивата си срещу Азиатската инфраструктурна банка

Ние приветстваме AIIB и я окуражаваме да съфинансира проекти със съществуващи институции, заяви американският външен министър Джон Кери

08:59 | 18.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Кери (вляво) по време на срещата му с китайския президент&nbsp;&nbsp;Си Цзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Кери (вляво) по време на срещата му с китайския президент  Си Цзинпин. Снимка: Ройтерс

След първоначалното противопоставяне на САЩ сега американският външен министър Джон Кери изказа принципно одобрение за създаването на инициираната от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB). При всички положения обаче новият кредитор следва да спазва някои строги правила, посочи Кери, цитиран от DPA. 

„Ние приветстваме AIIB и я окуражаваме да съфинансира проекти със съществуващи институции, като Световната банка и Азиатската банка за развитие“, заяви Кери. „Новата банка обаче трябва се придържа към високите стандарти за глобалните финансови институции“, призова той. 

По думите на президента на Световната банка Джим Йон Ким новият китайски проект не е конкурент на оглавяваната от него банка. В Азия вече съществува и Азиатската банка за развитие с главни акционери САЩ и Япония. В началото на май тя заяви, че е готова да си сътрудничи с новата банка. По време на пресконференция след началото на годишната среща на АБР в Азербайджан президентът на международната финансова организация Такехико Накао заяви, че иска да си сътрудничи с AIIB, но при условие, че бъдат постигнати определени критерии.

По-рано САЩ критикуваха открито и многократно създаването на AIIB. Те се опасяват от нарастващото китайско влияние в Азия. И докато Китай се готви да оглави новата международна финансова институция с капитал за 50 млрд. долара, по-голямата част от дебата се измества върху безуспешните опити на САЩ да обезкуражат други развити икономики да се присъединят. Междувременно обаче и страни като Германия, Франция и Великобритания кандидатстват за членство в институцията като основатели, каквито в момента са 57 страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Какво може да се очаква от някой с педерастко мислене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
И сега ше работиме заедно...*** циркаджията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
След като неуспяха да я провалят като проект, сега краварите обърнаха палачинката.Смешници безпомощни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
След като неуспяха да я провалят като проект, сега краварите обърнаха палачинката.Смешници безпомощни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
michaelis11
преди 8 години
Абе тез Щатите изведнъж станаха много "сговорчиви партньори" да му се невиди.... :)) Еми така е като някой се самозабрави, докато се появи някой да го изчеластри по тиквата да му напомни, че не е само той на тая земя .... и винаги с едно на ум срещу тея лисугери, че при първа възможност ше го боднат пак на всичко ако може .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
След като прекият натиск не успя се търсят заобиколно пътища за овладяване на "ситуацията" като "и я окуражаваме да съфинансира проекти със съществуващи институции, като Световната банка и Азиатската банка за развити" и "Новата банка обаче трябва се придържа към високите стандарти за глобалните финансови институцииЕ, глобалните финансови институции се доминират и водят от добре известни сили. Та Кери им казва - играйте нашата игра и нещата ще бъдат наред (може би).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Много скоро палачинката ще се обърне и тогава сервилните държави като нашата ще останат в МНООООГО нелепа ситуация! Да видим наШ мъШ какви ще ги дрънка /ако не го разкарат от политическата ни сцена де/! Скоро ще му спишат и спуснат други речи! На платените от Сорос коментатори скоро ще им дръпнат "шалтера"! Само гледайте, как ще започнат да въртят , сучат и да смекчават критиките към Путин! :)))) Ах, как ги ошамари Путин тези от "международната" общност дето щели да изолират Русия! Тя тази общност по територия е комай само с мъъъничко по голяма от Русия, а щяла да я изолира! Да се смее ли човек да плаче ли! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още