IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ засилват отбраната срещу севернокорейски балистични ракети

Според Северна Корея „ядрените маневри“ на САЩ и Южна Корея превръщат корейския полуостров в „ядрен ужас"

08:46 | 07.03.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ засилват отбраната срещу севернокорейски балистични ракети, заяви президентът на Страната на неограничените възможности Доналд Тръмп. Той потвърди и подкрепата на САЩ за Япония и Южна Корея в телефонни разговори с техните лидери, предаде Ройтерс.

САЩ предприемат действия за засилване на способността си да възпират нападения на Северна Корея с балистични ракети и да се отбраняват от тях, като използват целия диапазон на своите военни възможности, заяви Белият дом, предава БТА.

Американски военни междувременно започнаха да разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея ден след като Северна Корея изстреля пробно четири балистични ракети в морето край бреговете на Япония, предаде Асошиейтед прес. Според Пхенян целта на пробните изстрелвания е била да се тренира удар срещу американски военни бази в Япония.

Плановете за разполагане на спорната система за противоракетна отбрана разгневиха не само Северна Корея, но и Китай, който вижда заплаха за сигурността си в мощните радари на тази система, отбелязва АП.

Японският премиер Шиндзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха днес по телефона севернокорейските ракетни изпитания, предаде Ройтерс, като цитира японските агенции Киодо и Джиджи. По-късно Тръмп обсъди в телефонен разговор и с изпълняващия длъжността президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан какви действия да бъдат предприети в отговор на севернокорейските ракетни изпитания, предаде Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН ще се събере извънредно в сряда по искане на Япония и САЩ, за да обсъди новите севернокорейски изпитания на балистични ракети. 

Същевременно предупреждения идват и от Пхенян. Според Северна Корея „ядрените маневри“ на САЩ и Южна Корея превръщат корейския полуостров в „ядрен ужас“. САЩ използвали в маневрите си и ядрено задвижвани самолетоносачи, както и атомни подводници и самолети „Стелт“, разкритикува посланикът на Северна Корея в ООН Я Сон Нам, в писмо до Съвета за сигурност на ООН. „Това би могло да се превърне в истинска война", заяви Я. По този начин ситуацията на територията на Корейския полуостров отново навлизана на ръба на ядрената война, пише още в документа, цитиран от DPA.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
"Революцийка".Иначе, не си купувайте "андроиди". Постоянно се правят на по-умни от вас и могат да ви навлекат проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Исках да кажа "Китай". Щото Китай е застрашен и, тихомълком, заобиколен от американски ПВО и др. Та, Ким най-много пречи на китайците, ако не броим Корейския полуостров и собствения си народ. И как няма кой да му спретне една "цветна" цийка на този ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
КимЧу-Кча съвсем се сдуха. Май е време Като, да го ошамарят, що доставя предлози на янките да го обкръжат. БОЙ ПО РОГАТА, докато му омекне канчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Подобни тъ-п.ан.ар.и като севернокорейския Ким са изключително удобни за нечии бизнес, не мислите ли?Защо да не продължават да си го отглеждат прасето и да му смеят на акъла? И американците и китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Тъй че да му целуват ръка / или квото каже / дебелобузестият !:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още