IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия екзекутира трима военни за държавна измяна

Престолонаследникът Мохамед бин Салман затвърждава властта си и вече контролира всички основни лостове на управление в кралството

14:57 | 10.04.21 г. 2
<p>
	Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия в събота екзекутира трима военни за "държавна измяна", съобщава министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Военните са признати за виновни за "престъплението държавна измяна в сътрудничество с врага по начин, който застрашава кралството и неговите военни интереси", казва се в изявление на министерството, публикувано от саудитската информационна агенция, цитирана от БГНЕС.

В изявлението са посочени тримата военни - Мохамед бин Ахмед, Шахер бин Иса и Хамуд бин Ибрахим, без да се идентифицира с кого са обвинени, че са били в сговор.

Съобщението идва на фона на усилията на престолонаследника Мохамед бин Салман, 35-годишният наследник на трона, да затвърди властта си и докато военната кампания, ръководена от Саудитска Арабия, се засилва в съседен Йемен.

На принц Мохамед вече се гледа като на фактически владетел на страната, контролиращ всички основни лостове на управление, от отбраната до икономиката. Той носи титлата министър на отбраната, докато по-малкият му брат принц Халид бин Салман е заместник.

През последните три години престолонаследникът предприе репресии срещу критици и съперници, като затвори видни членове на кралското семейство, бизнес магнати, духовници и активисти.

През март миналата година принц Ахмед бин Абдулазиз ал-Сауд, брат на крал Салман, и племенникът на монарха принц Мохамед бин Найеф са били задържани, съобщават множество източници. Саудитските власти не са коментирали публично продължаващото им задържане.

Рияд ръководи от март 2015 г. военна коалиция, подкрепяща международно признатото правителство на Йемен, но се бори да свали подкрепяните от Иран бунтовници хусити.

Боевете за ключовия йеменски район Мариб се засилват, като през последните 24 часа са загинали 53 проправителствени и бунтовнически бойци, казват лоялни военни в събота. От февруари хусите се опитват да завземат богатия на петрол Мариб, последната значителна територия на правителството на север.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 3 години
За тамошната демокрация, малко хора "имат ***" да питат, още да разпитват майно льо ;) Политически коректно, тоооочно в тоз момент са гледали на другата страна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Там всичко наред ли е с демокрацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още