IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще строи Ривиерата на Близкия изток

Това е най-новият от поредицата мега проекти в богата на петрол страна, която се опитва да прекрати зависимостта си от "черното злато"

14:26 | 27.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитският Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund - PIF) обяви планове да изгради луксозна туристическа дестинация на северозападното си крайбрежие, предаде Франс прес, цитиран от Ройтерс.

Това е най-новият от поредицата мега проекти в богата на петрол страна, която се опитва да прекрати зависимостта си от "черното злато".

Проектът с името "Амаала" ще бъде "естествено продължение на Средиземно море" и е наричан още Ривиерата на Близкия изток, посочи суверенният фонд в изявление, публикувано снощи.

Проектът предвижда изграждането на хотели, частни вили, художествена академия и яхт клуб.

Фондът не уточнява срока за изграждането и размера на инвестициите, но отбелязва, че ще осигури първоначалното финансиране.

Саудитска Арабия ухажва инвеститорите с планове за редица "гига проекти", финансирани частично от Държавния суверенен фонд, но скептиците поставят въпроса за тяхната жизнеспособност.

Кралството вече представи план за създаването на НЕОМ (NEOM) - мегапроект, който трябва да играе ролята на местна Силициева долина, плюс туристическия проект за курорт "Ред сии" (Червено море), като и двата проекта са за стотици милиарди долари.

"Амаала", наред с НЕОМ и "Ред сии", ще бъде част от инвестиционното портфолио от гигапроекти, което ще помогне за икономическата диверсификация на Саудитска Арабия, отбелязва фондът.

Тези проекти са дело на саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който разработи мащабната програма за реформи "Визия 2030".

Реформите се дължат отчасти на стремежа да се увеличи местното потребление и да се привлекат чуждестранни инвестиции, докато кралството преодолява последиците от забавянето на икономиката си.

Развитието на туризма е една от основните концепции на "Визия 2030". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
"богата на петрол страна, която се опитва да прекрати зависимостта си от "черното злато"." Опитват се да се девирсифицират, не защото са про еко или ларж, а защото са изчислили колко са им запасите и докога ще им стигнат. Явно няма да е далеч времето когато кладенците ще пресъхнат.Хубаво е, че се опитват, че правят нещо, но не си дават сметка как стоят и изглеждат за западняците. Никой няма да отиде да прави бизнес там, освен да инвестира със спекулативни мотиви. Преди време гледах интервю на някакъв инженер(не беше местен, а западняк, който е там по проект) и го питат за сградата, която строи, за живота там, за плановето му....и той беше казал нещо от рода на "Като приключи проектът и банковата ми сметка достигне определена сума се прибирам".В дългосрочен план, хората там са приключили. Не ми се вярва, че туризъм представляващ няколко мола и 5-звездни хотела, ще ги задържи на повърхността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още