IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитската Aramco планира мащабна продажба на облигации

Петролният гигант търси възможности за финансиране на придобиването на стратегически дял в компанията SABIC

11:06 | 27.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската компания Aramco за първи път проучва международния облигационен пазар, за да финансира придобиването на нефтохимическия гигант SABIC, своеобразен преход към глобалните капиталови пазари, които биха могли да предложат алтернатива на първичното публично предлагане (IPO), информира Bloomberg, цитирайки запознати по случая източници.

Ако Aramco продължи с реализирането на този договор, потенциално сред най-големите, правени някога от корпоративен емитент, продажбата би принудила най-големия производител на петрол в света да разкрие финансовото си състояние пред инвеститорите за първи път след национализирането преди четири десетилетия, както и много други детайли около петролните резерви и операции.

Плановете за този договор, които вероятно ще бъдат съчетани с банкови заеми, са в изключителен ранен етап на проектиране, но биха позволили на държавната компания да придобие пари в брой, за да плати на фонда за държавни инвестиции за 70-процентния дял, който притежава в Sabic на стойност около 70 млрд. долара.

От друга страна, Фондът за публични инвестиции ще получи парите, които първоначално се надяваше да събере от първичното публично предлагане на Aramco. От компанията все още не са започнали разговори за размера на облигацията, който ще зависи от това колко голям дял ще закупи Aramco в SABIC и колко банки са готови да отпуснат директен заем.

Най-голямата корпоративна облигация в историята до този момент е на американския телеком Verizon Communications Inc., който издаде през 2013 г. бондове, с които набра 49 млрд. долара, за да подпомогне финансирането на оцененото на 130 млрд. долара придобиване на дела на Vodafone в мобилния джойнт венчър Verizon Wireless.

Anheuser-Busch InBev SA/NV набра 46 млрд. долара през 2016 г., за да финансира придобиването на SABMiller Plc.

Споразумението между Aramco и Sabic би могло да предложи на саудитския принц Мохамед бин Салман хитър начин да избегне евентуално IPO, което се оказа много по-сложно, отколкото се предполагаше, като същевременно увеличава средствата за фонда за държавни инвестиции. Основната разлика би бил произходът на паричните средства: вместо от инвеститорите, тези средства биха могли да дойдат от банкови заеми и облигационни инвеститори.

Повишаването на паричните средства от облигационерите решава друг проблем: оценката на Aramco. Мохамед бин Салман, 32-годишният принц, заяви, че компанията би струвала най-малко 2 трлн. долара – надвишавайки повече от два пъти текущата пазарна оценка на Apple Inc. - а вероятно и 2,5 трлн. долара. И все пак повечето анализатори и инвеститори заявиха, че по-реалистично изглежда сумата между 1 и 1,5 трлн. долара.

Aramco досега избягваше облигационните пазари, разчитайки почти изцяло на собствените си парични средства и на банкови заеми. Най-близкия досег с пазарите вероятно е миналогодишната продажба на дебютната местна облигация в местна валута – сукук. Проспектът за тази облигация, която е събрала около 3 млрд. долара, не съдържа никаква финансова информация за Aramco, добавя Bloomberg, позовавайки се на копие от документа.

Днес компанията е буквално без дълг, В този момент, Aramco отчита общите заеми на стойност от 20,2 млрд. долара за края на първата половина на 2017 г., компенсирани с пари и парични еквиваленти от 19 млрд. долара.

Саудитската компания, която отказа да даде коментар по въпроса, вече показа, че разговорите за закупуването на стратегически дял в Sabic вероятно ще забавят бъдещото IPO.

"Евентуална сделка със Sabic би засегнала сроковете за първичното публично предлагане на Aramco”, смята Амин Насър, главен изпълнителен директор в компанията.

Саудитските власти вече удължиха времевата линия на първичното предлагане на Aramco.

Планът за продажба на акции на саудитския петролен гигант през 2019 г. сам по себе си е забавяне на първоначалния план, който предвиждаше това да се случи през настоящата година.

За близо две години саудитските власти многократно заявяваха, че първичното публично предлагане е „на път и на време“ за втората половина на 2018 г. По-рано през тази година, те признаха, че плановете ще бъдат забавени до 2019 г. Много наблюдатели, включително членове на висшето ръководство на компанията, започват да се съмняват дали това изобщо ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
По интересно ще е ако сделката не стане в долари а в юани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още