IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Индия ще задмине Китай по растеж след две години

Правителството на Моди започна отдавна отлагани реформи, които ще доведат до ръст на БВП от 7,1% през 2017 г.

11:01 | 15.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Индия Нарендра Моди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Индия Нарендра Моди. Снимка: Ройтерс

Индия ще задмине Китай и ще стане най-бързо растящата голяма икономика в следващите две години, показва новият доклад за „Световни икономически перспективи", публикуван от Световната банка (СБ) тази седмица, пише WBP Online.

В своя доклад за перспективите пред световната икономика Световната банка представи прогнозите си за времето между 2015 г. и 2017 г. СБ смята, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия ще нарасне със 7,1% през 2017 г., задминавайки Китай с неговия 7% ръст.

„В Индия ръстът на износа е сериозен и инвеститорското доверие беше подсилено от избирането на реформаторско правителство“, твърди докладът на Световната банка. Същевременно банката отбелязва, че настоящият бюджетен дефицит е намалял и инфлацията е под контрол на ниски нива.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди бе избран миналата година. Той започна серия от големи промени и икономически реформи в банковия и бизнес секторите на Индия.

„Новоизбраното индийско правителство обяви и започна да изпълнява реформи, като фокусът е върху подобряването на административните процеси и намаляване на регулациите за бизнеса и лицензионните изисквания“, продължава докладът. Според него Индия е започнала да решава дългосрочните си проблеми в енергийния сектор като е премахнала субсидиите за газа и насърчава по-голямото участие в частния бизнес.

Китай ще бъде изправен пред „внимателно управлявано забавяне на икономиката“, гласи докладът на СБ. Според него, ръстът на БВП ще започне да намалява умерено през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още