IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серумният институт в Индия увеличава производството на "Спутник V"

Годишното производство на руската коронавирусна ваксина в Индия ще се увеличи с 300 млн. дози

15:05 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия подписа договор с най-големия производител на ваксини в света, за да увеличи годишното производство на коронавирусната ваксина "Спутник V" с 300 млн. дози в Индия, предава Bloomberg.

Серумният институт в Индия, който вече произвежда ваксината на AstraZeneca Plc, има за цел да достави първата си партида "Спутник V" до септември, съобщават от института и държавния руски фонд за директни инвестиции, който подкрепи разработването на ваксината и отговаря за продажбите ѝ в чужбина.

Доставките на "Спутник V" в Индия бавно излизат на пазара въпреки споразуменията с половин дузина местни производители за производство на над 850 млн. дози в страната годишно. Индийският дистрибутор Dr Reddy’s Laboratories Ltd., който планира търговско внедряване на руската ваксина в средата на юни, забави доставките поради липсата на втория компонент във ваксината.

„Dr Reddy’s ще засили търговското разпространение на "Спутник V" през следващите седмици“, казва се в изявление на компанията.

Серумният институт трябваше да бъде водещ доставчик на подкрепената от Световната здравна организация инициатива за предоставяне на ваксини срещу Covid-19 на развиващите се страни. Той обаче не изпълни ангажиментите си и дори спря износа от Индия, за да удовлетвори собствените нужди на страната.

„Това стратегическо партньорство е основна стъпка за значително увеличаване на нашите производствени възможности“, коментира главният изпълнителен директор на руския фонд Кирил Дмитриев в изявление.

Редица чуждестранни клиенти, от Аржентина и Мексико до Филипините, се оплакват, че не получават достатъчно ваксини "Спутник V", за да завършат ваксинациите с втора доза. Този месец руският фонд заяви, че разликата между двете дози може да бъде удължена до 180 дни и ваксината пак ще е ефективна.

Търсенето на руската ваксина се увеличава, тъй като в много страни се въвежда задължителна ваксинация.

Русия разчита на Индия, Китай и Южна Корея като производствени центрове за своите глобални амбиции, въпреки че голяма част от продукцията се очаква да започне едва по-късно тази година.

Индия наскоро излезе от втората вълна на коронавируса и се сблъсква със значителни колебания и логистични препятствия в опитите си да ваксинира голяма част от бедното население в провинцията заради ограничения достъп до здравни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още