IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Ходът предизвика недоволството на редица страни

10:15 | 07.02.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Северна Корея е изстреляла ракета с далечен обсег в неделя, която е носила спътник, но нейните съседки и Вашингтон обявиха, че според тях става дума за тест на ракета, което противоречи на санкциите на ООН и се случва само няколко седмици след теста на ядрена бомба, предава Ройтерс.

Американското стратегическо командване заяви, че е засякло как ракетата навлиза в космоса, докато южнокорейските военни твърдят, че ракетата е освободила обект в орбита, което сложи край на медийните спекулации, че операцията се е провалила.

От своя страна Северна Корея заяви, че пускането на сателита Kwangmyongsong-4, кръстен на покойния лидер Ким Чен-ир, е “пълен успех”. Заповедта за освобождаването на сателита е на сегашния лидер Ким Чен-ун.

Севернокорейската държавна телевизия показа снимки на бяла ракета, която до голяма степен прилича на по-рано изстреляната от страната. На снимките се вижда и Ким Чен-ун, заобиколен от ликуващи военни служители на място, което прилича на голям команден център.

Последно Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег през 2012 г. и заяви, че става дума за комуникационен спътник. От него до момента не са открити никакви сигнали.

Ракетата е изстреляна около 9:30 ч. местно време в Сеул, като траекторията ѝ е била над Жълто море, както е било планирано, посочи японската Fuji Television Network.

Северна Корея уведоми агенциите на ООН, че планира да изстреля ракета, на която има сателит за наблюдение на Земята, което предизвика съпротива от страна на правителствата, които възприеха хода като тест на ракета с далечен обсег.

Съветът за сигурност на САЩ ще проведе извънредно заседание днес, за да обсъди случая по искане на САЩ, Япония и Южна Корея, твърдят дипломати.

Южнокорейският президент Пак Кън-хе обяви случилото се за непростим акт на провокация. Външният министър Юн Бюнг-се заяви, че ще увеличи усилията на страната със САЩ, Япония и Австралия в посока санкции.

Японският премиер Шиндзо Абе коментира, че изстрелването е "абсолютно неприемливо", особено след като Северна Корея тества ядрено устройство миналия месец.

"Ние ще отговорим решително, координирано в тясно сътрудничество с международната общност", коментира той пред репортери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
кво правиш .. пърхаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
поредния неук човечец, който незнае кво се прави в момента в нашата държава, ама хвали едно време кой кво бил преписал от западните технологии .... ае имаше фирми специално с това се занимаха през комунизма ... да крадът от Запада !!! щото професор еди си кой е син на партизанина еди си кой ... наука тип Мичурин се е градяла която за нищо не е ставала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
тъпо кoпеле си, да *** цигaнката дето те е родила. колко пъти да ти кажа че си спомням кво е било, хората може да са написали, но това не са хората които са направили Правец .... верно си ***, ама поне чето кво се пише, пoмияро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
eng.Garin
преди 8 години
Чета по -долу и не мога да повярвам, че има "българи" , които принизяват постиженията на нашата държава преди 1989 г само защото трябва да заработятя някой долар.Прочетете спомените от първо лице на Професор Борис Бонев относно това , каква държава сме били само преди 30 години. Прочетете как в Шумен и Плевен тогава се създават космически инструменти на световно ниво , като примерно видеоспектометричен комплекс "Фрегат", който за първи път заснема цветно Марс и Фобос и изпращат снимките на Земята. В Кърджали проектират лазерен импулсен масов анализатор (ЛИМА-Д) за космическата мисия Фобос 1 и 2. Сега в тези градове дори не могат правилно да напишат имената на тези инструменти, защото хората са оскотели, необразовани и в безнадежност.Огромен грях тегне над всички съвременни българи, че погребаха , оплюха и накрая забравиха това , което са били само преди четвърт век! А то е в пъти повеч отколкото днес, независимо , какво казват от Козяк или от Солунска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ти да не очакваше да ти го извада от онлайин страницата на Работническо Дело ?? Мааам ти д.ееба *** ...... :)) Хората са напрайли сайт за и.диоти кат тебе да видат нещо какво е било, тоя ми спори тука някви глупости нямало нищо общо кавала......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Уморих се даже и да те попържам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 8 години
А твоето достижение какво е ... да не си хванал дедо Господ за шлифера ако бачкаш некъде навън-----------------------------не бе тук съм, ако ти трябва нещо, кажи къде е кофата в която спиш и ще мина да изхвърля нещо сладко да хапнеш, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Историята...Фактология около българските микрокомпютриhttp://***.pravetz.info/about-pravetz.html ----------------------хахахахахаха, ти ти абсолютен, хахахаха виж кво пише най отдолу Pravetz.info 2007-2016. Всички права запазени!тъпунгерo, това няма нищо общо с оня Правец едно време, но и да предположим че има IBM измислят "16ката" 80-та, а ние почваме да се занимавам с компютри 79-та ..... едно 5-6 години след като "отатък блатото" (ползвам термина от един известен ***) ги продават у магазина....Единственото нещо което се е направило през комунизма и на Запад са казали АУУУУ е Тетриса !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 8 години
" ние бяхме 84та водещи в изчислителната техника от целия СИВ дори и Източна Германия били сме в Лондон и САЩ и Япония се "чудели" как банановата република ......."Фантазиите са хубаво нещо, но реалноста е леко по у лево....и не е нужно да ми доказваш вече доказанато, че си прoст на гъс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ето бе ей тука едни архивни записи от комунизма и глада ...Историята...Фактология около българските микрокомпютриhttp://***.pravetz.info/about-pravetz.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още