IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея отново провокира с ракети

Експерти по политиката на страната са на мнение, че това са послания до САЩ за промяна на позицията им в преговорите за денуклеаризация

08:18 | 02.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Северна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег от източния си бряг в петък сутринта (местно време). Това е третото ракетно изпитание за няколко дни, пояснява генералният щаб на Южна Корея в Сеул, цитиран от агенция Yonhap. „Ние наблюдаваме ситуацията, ако има повече изстрелвания и оставаме в режим на готовност", се казва в съобщението.

Предишната седмица Северна Корея също изстреля ракети. Ръководството в Пхенян заяви, че това е отговор на южнокорейските военни учения. Още две ракети бяха представени в сряда от Пхенян като тест на нова система за изстрелване на ракети, която според държавната агенция KCNA се очаква да играе ключова роля във военните сухопътни операции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не се притеснява от новините от Северна Корея в четвъртък. „Те са ракети с малък обсег на действие", заяви републиканецът във Вашингтон. За такива ракети той нямал споразумение със севернокорейския владетел Ким Чен-ун. „Нямам проблем. Ще видим какво ще се случи". На въпрос дали Ким иска да разбере колко далеч може да отиде, Тръмп отговори: „Мисля, че е напълно под контрол“.

Експерти по политиката на Северна Корея са на мнение, че ракетните тестове изпращат послание до САЩ. „Провокациите са внимателно калибрирани. Северна Корея ще продължи да ескалира, докато САЩ не променят позицията си в преговорите за денуклеаризация", пояснява Го Мун-хън от сеулския мозъчен тръст Asan Institute, цитиран от Ройтерс.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея - която многократно е тествала атомни бомби в миналото - да изстрелва балистични ракети с къс, среден и дълъг обсег. Такива ракети обикновено са ракети земя-земя, които могат да носят конвенционална, химическа, биологична или ядрена бойна глава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още