IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе: Срещата във Владивосток е крачка към двустранен мирен договор

Япония и Русия все още не са подписали примирие след края на Втората световна война заради неуредени териториални въпроси

20:00 | 10.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че днешната среща между него и руския държавен глава Владимир Путин във Валдивосток е крачка към подписването на двустранен мирен договор, предава БТА.

След преговорите Абе отбеляза, че е необходимо да се намери решение на проблема с отвлечените от Северна Корея японски граждани и че Владимир Путин е обещал да помогне за издиравнето им.

Японският премиер добави, че главнокомандващият на силите за самоотбрана на Япония ще посети Русия през октомври.

Владимир Путин заяви от своя страна, че Москва е готова да търси решения за сключването на мир с Токио. Той допълни, че неговата страна ще си сътрудничи с Япония за поддържането на диалога между двете корейски държави.

Япония и РУсия все още не са подписали договор след края на Втората световна война заради спор върху суверенитета на тихоокеанския архипелаг, който Москва нарича Курилски острово, а Япония - Северни територии.

Путин и Абе се опитаха да засилят икономическото сътрудничество на спорните острови.

Японският премиер каза, че "започва да се появява" начин за осъществяване на двустранни проекти на островите.

"Ние засегнахме проблема за сключване на мирен договор", заяви руският президент.

"Този въпрос се обсъжда от десетилетия", каза Путин. Според него "би било наивно да се мисли, че той може да бъде решен за една нощ".

"Но ние сме готови да продължим усилията за намиране на решения, приемливи както за Русия, така и за Япония", добави руският президент, като обясни, че до края на годината ще има трета двустранна бизнес мисия на островите.

По думите му на срещата във Владивосток е бил засегнат и въпросът за денуклеаризацията на Северна Корея. Той каза, че Русия и Япония би трябвало да работят заедно в тази насока.

Владимир Путин отбеляза още, че Япония е важен партньор за Русия и че Москва желае да развива двустранните отношения "въз основа на принципите на добросъседството, взаимното уважение и взаимното отчитане на интересите". Шиндзо Абе подчерта, че подписването на мирен договор е историческа задача, която трябва да бъде решена от него и руския президент. Японският премиер съобщи, че Путин ще посети през юни 2019 г. Япония и двамата ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Токио.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още