IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се присъедини ли Узбекистан към Евразийския икономически съюз

Инвестициите в централноазиатската държава осигуряват достъп и до други пазари в региона, увери Любомир Гетов, собственик на консултантска агенция

12:10 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев е обсъждал с Валентина Матвиенко, председател на съвета на федерациите на Русия, възможностите и условията за присъединяване на Узбекистан към Евразийския икономически съюз.

"Според мен обсъждането на евентуално присъединяване на Узбекистан към Евразийския икономически съюз е изпитване на общественото мнение по този въпрос. Това не е приоритет на президента на Узбекистан. Предстоят много решителни икономически реформи в страната и според мен въпросният ход е пропаганда от страна на Русия”, коментира Любомир Гетов, собственик на консултантска агенция "Анадър Пойнт Адвайзърс", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Узбекистан е интересна за инвестиции и за туризъм. "Пазарът не е наситен, условията са атрактивни. Няма толкова силно влияние на службите, страхът от прокуратурата изчезна. Малкият и среден бизнес работи доста по-спокойно. Валутата стана конвертируема. Узбекистан определено е и светска страна, където религията доскоро е била в кръга на семейството", посочи Гетов.

Той информира, че при продажба на имоти в новото строителство в столицата Ташкент стигат до 800-1000 долара цена за квадрат, докато средната цена е между 600 и 800 долара.

"Български компании могат да се позиционират в производството в Узбекистан. Инфраструктурните проекти се възлагат на международни компании, текстилна промишленост се развива, ритейл секторът – също", добави Любомир Гетов. Той разкри, че Ташкент има за цел да стане регионален център и всеки, който инвестира в Узбекистан в момента, ще получи като пазари и Киргизстан, Таджикистан и Южен Казахстан..

"Привилегиите на гражданите на Евразийския съюз са много сериозни. Но притеснителното е, че икономиката на Узбекистан ще бъде все по-силно зависима от руската", уточни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още