IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Епидемията е тест за китайската система

Властите извършват първи арести за „неправилен подход“ спрямо коронавируса

10:19 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg</p>

Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин призова за „бързи и решителни“ мерки за овладяване на причиняваната от коронавируса болест, съобщи държавната агенция Xinhua. На заседание на Постоянния комитет на Политбюро на Комунистическата партия ръководителят на партията призова за „строго прилагане“ на всички заповеди и забрани.

Трябва да бъде осигурено снабдяването със защитен материал за медиците, а делът на зараза и смъртност трябва да бъде намален, беше подчертано допълнително на партийното заседание. Партийните комитети и правителства на всички нива бяха призовани да поставят под контрол епидемията, но и да постигнат „целите за икономическото и социалното развитие“ през тази година. Избухването  на вируса е „важен тест за китайската система и способността за управление", е заявил още Си.  

На заседанието е било решено да се подобри китайската система за реагиране при извънредни ситуации, да се подобрят слабостите в общественото здравеопазване и да се пресекат незаконните пазари за диви животни. Си също така е призовал за подобряване на производствения капацитет на основни стоки.

Си не се е появявал на публично място от близо седмица, докато правителството му се бори със смъртоносната епидемия на фона на опасенията за способностите му да удържа вируса под контрол. Последната му публична изява според Bloomberg e била на 28 януари, когато се е срещнал в Пекин с Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на Световната здравна организация, който обяви извънредно положение заради коронавируса.

Такива срещи на топ лидерите в Китай са рядкост. Налице са само 20 доказани заседания на комисията между 1992 и 2013 г., като половината от тях са били спешни и фокусирани върху природни бедствия или извънредни ситуации по отношение на общественото здраве. Откакто Си пое властта, те обикновено се провеждат веднъж годишно, с изключение на специални срещи, като тези за смъртоносното земетресение през 2014 г. в провинция Юнан и среща през 2018 г., посветена на развитието на „умния“ град Сюнгън.

Междувременно властите в Китай обмислят дали да понижат целта си за икономически растеж през 2020 г. Ръководството на страната изразява надежди, че САЩ ще се съгласят на известна гъвкавост в поетите ангажименти от страна на Поднебесната империя по споразумението от първа фаза на търговските преговори заради епидемията от вируса, заявяват източници, запознати със ситуацията.

Пекинската здравна комисия отчете междувременно нов рязък ръст на инфекциите и смъртните случаи в Китай във вторник. Броят на смъртните случаи е нараснал с 64 до 425, а броят на потвърдените инфекции в Китай скочи с 3235 на 20 438 случая. Всички случаи на смърт са били докладвани в провинция Хубей, където епидемията избухна – в град Ухан. В Хонконг човек загина за първи път от коронавирус. Мъжът е вторият починал извън Китай, който умира от патогена.

Около 180 заболявания в две дузини други страни също са потвърдени. В Германия вече е доказано, че дванадесет души са заразени с новия вирус. Новата жертва е друг служител на автомобилен поддоставчик в Щокдорф близо до Мюнхен, както съобщи министърът на здравеопазването на Бавария в понеделник вечерта, позовавайки се на Службата за здраве и безопасност на храните на провинцията. Мъжът е докаран в клиниката „Швабинг“ в Мюнхен.

Според китайски експерти епидемията ще достигне пика си след десет до 14 дни. Превантивните мерки обаче трябва да бъдат засилени, заяви ръководителят на националния екип от експерти за борбата с вируса Джун Наншан, цитиран от китайски медии.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още