IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин изрази надежда за насърчаване на отношенията със Северна Корея

В отговор на поздравителен адрес от Ким Чен-ун китайският президент призовава за защита на регионалния мир и стабилност

14:08 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин е отговорил на поздравлението от севернокорейския лидер Ким Чен-ун по повод Конгреса на Китайската комунистическа партия, заявявайки, че се надява да насърчи отношенията между двете страни, съобщава държавната информационна агенция на КНДР в четвъртък.

Приятелската размяна на поздрави е сравнително рутинна, но все пак се случва в момент, в който Китай е под сериозен натиск да положи повече усилия за ограничаване на ядрените и ракетни тестове на Северна Корея, които засилиха напрежението в цял свят, коментира Ройтерс.

Пекин е все по-притеснен заради тестовете на съюзника ѝ Северна Корея в разрез с резолюциите на ООН и на няколко пъти призовава за сдържане и всички страни да говорят и действат внимателно.

Съобщението на Си Дзинпин се случва няколко дни преди американският президент Доналд Тръмп да осъществи първата си официална визита в Азия. Северна Корея е една от приоритетните теми в програмата му. В същото време във вторник Сеул и Пекин сключиха неочаквано споразумение, с което да преодолеят дългогодишния си спор за разполагането на противоракетна система на САЩ в Южна Корея.

„Иска ми се, при сегашната ситуация, китайската страна да положи повече усилия заедно с КНДР за насърчаване на отношенията между двете страни за устойчива стабилност и устойчиво развитие и така да допринесат положително за защитата на регионалния мир и стабилност и общия просперитет“, посочва Си Дзинпис в отговора си, съобщава севернокорейската държавна агенция.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин не предостави допълнителна информация за съобщението, но потвърди, че то е било изпратено като благодарност за поздравлението от Ким Чен-ун.

Много страни изпратиха поздравителни адреси на Китай заради Конгреса и в отговор Китай им изпрати благодарности, добавя тя.

„Вярвам, че това е от интерес и на двете страни и има важно значение за разрешаване на сегашния проблем, пред който сме изправени, и към поддържане на регионалния мир и стабилност“, каза Хуа на медиен брифинг в Пекин.

Китай и Северна Корея често си разменят дипломатическа кореспонденция и официални писма, макар че личните послания между лидерите са рядкост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още