IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин отново защити глобализацията, противопоставяйки се на Тръмп

Китайският президент призова страните да запазят икономиките си отворени, за да споделят просперитета

13:52 | 10.11.17 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин силно защити глобализацията в изказването си пред азиатски бизнес лидери в петък, като призова страните да запазят икономиките си отворени, за да споделят просперитета, предава Bloomberg.

Говорейки малко след американския си колега Доналд Тръмп, който каза пред същата публика, че САЩ няма да се стремят към многостранни търговски сделки и искат да направят системата по-справедлива за американците, Си Дзинпин обрисува имидж на глобалния ред, който ще донесе колективни ползи.

„Концепцията на глобализацията трябва да обърне повече внимание на отвореността и толерантността, докато в същото време запазва фокус върху баланса“, каза Си Дзинпин пред изпълнителни директори по време на форума Азиатско-тихоокеаснко икономическо сътрудничество (APEC) в Дананг, Виетнам. Китай ще продължи да „изгражда отворена икономика и да работи здраво, за да постигне взаимни изгоди“, добави той. „Отварянето ще донесе просперитет и тези, които се затворят, неизбежно ще изостанат“, каза още той.

Си Дзинпин отправи коментарите си, след като обеща по време на държавната визита на Тръмп в Китай допълнително да отвори икономиката на страната си за чуждестранни инвеститори. След визитата Китай обяви план за отваряне на финансовия сектор, премахвайки ограниченията върху собствеността на банките и компаниите за управление на активи.

Коментарите са продължение на стремежа на Си Дзинпин да се представи като защитник на глобалната свободна търговия, докато администрацията на Тръмп предизвиква ограниченията на Китай върху достъпа на чуждестранни компании. Си Дзинпин започна да се противопоставя на протекционизма по-рано тази година с изказването си пред милиардери и държавни представители по време на Световния икономически форум в Давос.

В по-ранното си обръщение по време на срещата във Виетнам Тръмп постави под въпрос ползите от предишните американски търговски практики, обещавайки да не „позволи САЩ да бъдат взимани за даденост отново“. Той обеща да направи повече, за да ограничи ядрените амбиции на Северна Корея, предупреждавайки срещу „ядрено изнудване“.

Си обеща да продължи отварянето на китайската икономика за чуждестранни играчи и да предприеме структурни реформи, повтаряйки коментарите си от Пекин в четвъртък. „През следващите 15 години Китай иска да създаде нова платформа за сътрудничество на всички партии при влизането им на китайския пазар“, каза китайският президент.

Си Дзинпин призова региона да постигне „продължителен напредък“ към т.нар. зона за свободна търговия на азиатско-тихоокеанския регион и бързо да приключат преговорите за 16-странния азиатски търговски пакт, известен като Всестранно регионално икономическо партньорство (RCEP).

По време на визитата на Тръмп в Пекин в четвъртък Си Дзинпин не отговори директно на обвиненията на Тръмп за нечестни търговски практики, но каза, че е ангажиран с отварянето на китайската икономика. Той спомена и новите сделки с американски компании, определяйки ги като „страхотни примери“ за потенциални отношения, в които ще спечелят всички. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 6 години
"тук не мога да се съглася с теб... че са все едно една държава" НЕ можеш защото нямаш елементарни познания за икономиките. Кух си сам си го написал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Не му споменавай за Америка защото се депресира. Когато гостувал на децата си в САЩ, полицията го е заловила да краде от супермаркетите. Има черен печат в паспорта и забрана да посещава страната. Затова и сега като чуе Америка, му причернява. А колкото до Русия и екскурзия до Масква да му платиш, няма да замине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Ся, не ме интересува какви данъци плащаш, но в случая пишеш пълни глупости. Вероятно имаш в предвит това което внася фирмата ти. Няма да нищя прихващането и възстановяване на ДДС, а само ще обобщя че то в почти изцялата си стойност се плаща от крайния клиент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Си ДзинпЪн, Тръмп и Путин имат отредени роли много наподобяващи тези на добрия, лошия и злия от един стар уестърн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 6 години
и не обиждай този дето ще плаща пенсията ти един ден, защото аз, а не децата ти от Америка внасят данъци в нашата държава ... все още търсим отговора що са отишли там, ане при любимеца ти Путин ? ... така че да благодариш на ръката МИ която ще те храни, иначе ще пдеш дъвката от подметката ми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
тук не мога да се съглася с теб... че са все едно една държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Но пък за сметка на това видехме коментари на пласкоглави статисти с житейска философия на футболни фенове... :lol: Всичко е "Левски" и "ЦСКА", нали? Сичко е червено и синьо, а гурльо? :lol: Кинти, държавни интереси, бизнес - сичко това в тлавата ти е синьо-червена мъгла, нали? Дедо ти не са го приели в Партията и ти мразиш комунистите? Но обичаш Си Дзинпин, щото в празната ти глава е антипод на Тръмп, който пък го бил избрал Путин... А що мразиш Путин, не е съвсем ясно... Всъщност, Путин пречи на доста хора и по-точно - на интересите им, но какво точно общо имаш ти с тези интереси, не е много ясно... :lol: Важното е да си плащаш билетчето и да участваш в масовката... :lol:Не са вредни тези, които се борят за интереса на групата или държавата си - това е диалектика. Те са от противниковия отбор и са достойни противници. Вредни са клакьорите от агитката - те са латентна ***, стадо, тъ па ***, която живее за трохи - без значение, кой ще им ги изтърси от масата си... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
ivan4o555
преди 6 години
Китайчето е хитро и лукаво, като всеки китаец!Той е за глобализацията, за да може да си изнасят *** по цял свят.Всички да споделят просперитета, кой просперитет, на китай разбира се!От създаването на САЩ, най-голямата им политическа грешка е даване възможност на китай да произвежда ***.Това, което се произвежда в китай, можеше да се произвежда с по-голям успех в България и Източна Европа.Китай все още не е пазарна икономика а ползва всички привелегии.Планова икономика и ПАРТИЯТА МАЙКА командва всичко!Това е китайски ИМПЕРИАЛИЗЪМ от нов много опасен тип!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Ама те и сега икономистите казват че са една държава и я наричат Кимерика. Хората си гледат бизнеса и никой не вее байраци. Това "велико" дело е оставена на Късия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 6 години
чак ирония ... рижия не е избран баш демократично, няма нищо демократично в това един човек да е равен на един глас, плчс това спечели с по малко гласове от другия също лош кандидат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още