Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Сингапур понижи за трети път прогнозата си за икономическия растеж през 2020 г.

Сега властите очакват икономиката да се свие в диапазона между -7% и -4% през тази година

Сингапур понижи за трети път прогнозата си за икономическия растеж през 2020 г.

Снимка: архив Ройтерс

Сингапур понижи прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. за трети път, предава Ройтерс.

Местното Министерство на търговията очаква икономиката да се свие с диапазона от -7% до -4% през тази година. Предишната прогноза беше за спад от -4% до -1%.

Икономиката на Сингапур се е свила с 0,7% на годишна база през първото тримесечие и с 4,7% за тримесечието. Това е по-малък спад от очакваното, макар че и правителствени служители, и анализатори предупреждават за по-голям натиск върху БВП в следващите месеци.

„Продължава да съществува значителна степен на несигурност относно продължителността и тежестта на пандемията от COVID-19, както и траекторията на икономическото възстановяване“, коментира Габриел Лим, постоянен секретар в министерството на търговията и промишлеността.

След обявяването на новината главният икономист на централната банка Ед Робинсън заяви, че паричната политика остава непроменена и ще бъде преразгледана през октомври, както е планирано.

Още по темата

Сингапур понижи и прогнозата си за износа, с изключение на петрол, до диапазон от -4% - -1% от -0,5 – 1% преди.

Износът е едно от светлите петна за икономиката на Сингапур през последните месеци главно поради ръста на търсенето на лекарства, отбелязва информационната агенция. Това се забелязва и във фабричните данни, публикувани днес, според които  индустриалното производство се увеличава с 13% през април на годишна база на фона на удвояването на производството на фармацевтични продукти.

Анализаторите очакват икономиката на Сингапур да се свие по-силно през второто тримесечие заради двумесечната блокада с цел ограничаване разпространението на коронавируса. От юни започва поетапно облекчаване на ограниченията.

"Ревизията надолу... предполага значително влошаване на инерцията през второто тримесечие поради периода на блокиране, както и слабата траектория на възстановяване", казва Селена Линг, ръководител на проучванията и главен стратег в OCBC Bank.

Министърът на финансите на Сингапур е готов да предостави допълнителна подкрепа, за да компенсира удара за бизнеса и домакинствата от пандемията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Американските компании все още гледат с оптимизъм към бизнеса в Китай