IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур се прости с Ли Куан Ю

Видният държавник беше изпратен с почести

16:50 | 29.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сингапур изпрати с траурна церемония видния държавник Ли Куан Ю, който е смятан за “баща-основател” и архитект на страната.

Церемонията в културния център на националния университет е кулминацията на едноседмичния траур, който беше обявен заради кончината на 91-годишния бивш премиер, пише ДПА.

Паметта на лидера почетоха 2200 видни представители на местния елит, както и редица световни политици, сред които президентите на Индонезия и Република Корея, премиерите на Япония, Австралия, Индия, Камбожда и Тайланд. Сред гостите бяха бившият американски президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Синът на покойния държавник Ли Сян Лун, който сега е премиер на страната, изнесе прочувствено слово, разказвайки за вътрешното и външнополитическото наследство, оставено от баща му. Той припомни редица случаи, показващи предаността на Ли Куан Ю към каузата, свързана с бързия възход на Сингапур.

"Той беше истински боец, особено по време на кризи, когато всичко изглеждаше безнадеждно. Той беше неизчерпаем източник на енергия и поемаше всичко в свои ръце", каза Ли-младши.

По думите му веднага след излизането на Сингапур от състава на Федерацията Малайзия Ли Куан Ю е обещал до 10 години да построи мегаполис и е успял да го постигне. Благодарение на това е научил сингапурците на ред и дисциплина.

“Целият ми живот премина, за да построя тази страна”, цитира Ли баща си.

Поклонението продължи четири дни, а в рамките му около 455 хил. души успяха да се простят с покойния държавник. Около милион души не успяха да стигнат до парламента, но се поклониха на специално организираните траурни кътове.

Желанието на Ли Куан Ю беше името му да не се героизира, а тялото му да бъде кремирано. Той пожела прахът му да бъде смесен в една урна с този на покойната му съпруга.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още