Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Сингапур забранява бизнеса с разплащания чрез Wirecard

Островната държава е основното място за измамите на доставчика на платежни услуги

Сингапур забранява бизнеса с разплащания чрез Wirecard

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

По заповед на правителството на Сингапур изпадналият в несъстоятелност доставчик на платежни услуги Wirecard трябва да прекрати дейността си в островната държава в Югоизточна Азия. Органът за финансов надзор MAS разпореди в сряда местните подразделения на Wirecard да нямат право да обработват плащания до 14 октомври и трябва да върнат всички парични суми на клиентите.

Още по темата

Сингапур е основната сцена на предполагаемите измами за милиарди евро, които доведоха компанията до фалит в края на юни. Градът държава е едновременно седалище на холдинговата компания Wirecard Asia и на местно дъщерно дружество. Според текущото състояние на разследването Wirecard е записвал приходи за милиарди евро в продължение на години чрез синдик в Сингапур. Сингапурският финансов регулатор разследва случая от почти половин година. 


Непосредствената причина за забраната е фактът, че Wirecard се е обявил за неспособен да осъществява бизнеса. Wirecard е информирал властите, че компанията не е в състояние да „продължи да предлага платежни услуги на значителен брой търговци“, се казва в изявлението. По-рано органът за финансов надзор беше разпоредил на Wirecard да резервира всички клиентски средства на местни банки и препоръча на клиентите да потърсят други доставчици на платежни услуги.

Wirecard призна през юни, че е фалшифицирал отчетите си и че предполагаеми приходи за 1,9 милиарда евро липсват - пари, за които се твърдеше, че са били съхранявани в доверителните сметки в Сингапур до края на 2019 г. Прокуратурата в Мюнхен приема, че Wirecard е отчитал фиктивни печалби от 2015 г. насам с помощта на тези несъществуващи милиарди и е подмамил банки и инвеститори за сделки за над 3 милиарда евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Две години след ареста на Карлос Гон друг чужденец застава начело на японска компания