Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Сингапур затъва в рецесия с рекорден спад на БВП през второто тримесечие

Икономисти очакват положителният растеж да се възстанови към първото тримесечие на 2021 г. след пълно възстановяване на пътуванията и търговията по света

Сингапур затъва в рецесия с рекорден спад на БВП през второто тримесечие

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Сингапур е затънала в рецесия през второто тримесечие заради продължителното блокиране с цел спиране разпространението на коронавируса, показват данните на Министерството на търговията и индустрията, цитирани от Bloomberg.

Годишният брутен вътрешен продукт (БВП) намалява с рекордните 41,2% спрямо предходните три месеца, сочат данните. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха по-слаб спад – 35,9%.

На годишна база БВП се свива с 12,6% за периода април-юни. Очакванията бяха за 10,5% спад.

Дълбоката криза показва удара, който сингапурската икономика поема на фона на пандемията. Сривът в глобалната търговия засегна експортната промишленост, докато търговците на дребно отбелязаха рекорден спад в продажбите след налагането на частични мерки за блокиране през последното тримесечие.

Местното правителство очаква за цялата година икономиката да се свие с от 4 до 7 на сто. Днес то не излезе с нова прогноза.

Сингапур е една от първите страни, които съобщават тримесечните данни за БВП за април-юни. Статистиката сочи, че ударът там е доста по-сериозен в сравнение с другите страни, публикували информация. В Япония например БВП се свива с 20 на сто през второто тримесечие в сравнение с първото. Очаква се тази седмица да бъдат публикувани данните за Китай, които най-вероятно ще покажат, че БВП на страната се връща към растеж.

Още по темата
Мрачните перспективи пред Сингапур притиска управляващата партия, която имаше най-слабото си представяне досега на изборите през миналата седмица. Правителството вече обеща стимули за около 93 млрд. сингапурски долара (67 млрд. щатски долара) за бизнеса и домакинствата.

„Пътят към възстановяване през следващите месеци ще бъде предизвикателство“, коментира министърът на търговията и индустрията Чан Чун Син в публикация във Facebook. „Очакваме възстановяването да бъде бавно и неравномерно пътуване, тъй като външното търсене продължава да е слабо, а страните се борят с втората и третата вълна от огнища и възстановяват локални ограничителни мерки или въвеждат по-строги мерки за дистанция“, допълва министърът.

Данните показват още, че производството в Сингапур се свива с 23,1% през второто тримесечие спрямо първото в сравнение с ръст от 45,5% през първото. На годишна база секторът отбелязва ръст от 2,5% главно благодарение на солидното производство на фармацевтични продукти.

Строителството понася силен удар и намалява с 95,6% за тримесечието и с 54,7% на годишна база.

Секторът на услугите се свива с 37,7% за тримесечието и 13,6% на годишна база. Туристическите предприятия, като авиокомпаниите, хотелите и ресторантите, бяха засегнати от ограниченията за пътуване и пълното затваряне на обектите.

Очакванията са второто тримесечие да е дъното за сингапурската икономика. Повечето фирми започнаха да възобновяват дейността си от края на юни, но граничният контрол и правилата за социално дистанциране, които ограничават мобилността, остават. Не се изключват и допълнителни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Хо Мен Кит, ръководител на Сингапурската бизнес федерация, заяви, че следващите две тримесечия вероятно ще са по-добри от второто, но че ще останат слаби. Икономисти прогнозират, че местната икономика няма да се върне към положителен растеж до първото тримесечие на 2021 г., а пълно възстановяване ще има, когато се нормализират глобалните пътувания и търговия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Напрежението на Корейския полуостров заличи оптимизма на азиатските борси